Oefenhapjes voor je baby

baby-eet-25325928_s-gratisGepubliceerd 10 november 2016
Je baby krijgt borstvoeding of flesvoeding. Misschien ging dit in het begin nog helemaal niet zo goed en net nu dit allemaal prima verloopt, is het alweer tijd om te beginnen met het oefenen van vaste voeding. Help, hoe doe je dit nou weer? Wij geven je hier informatie en tips die je verder helpen.

Wanneer begin je met oefenhapjes?

Wanneer je kind tussen de 4 en 6 maanden oud is begin je met oefenhapjes. Begin er niet eerder mee. De oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding, maar worden er naast aangeboden. Vanaf 6 maanden heeft je kind ook echt oefenhapjes nodig naast de borst- en flesvoeding. En vanaf dat je kind ongeveer 8 maanden is ga je geleidelijk over van borstvoeding of flesvoeding naar vaste voeding.
Hoe weet je nu of je kind er met 4 maanden al aan toe is of pas met 6 maanden? Wanneer je kindje steeds smakkende geluidjes maakt en jou het eten zo’n beetje uit jouw mond kijkt, dan kan het tijd zijn om er mee te beginnen. Maar begin er sowieso vanaf 6 maanden mee.

Waarom oefenhapjes geven?

Wanneer je je kind oefenhapjes geeft went het aan andere smaken dan die van warme melk. Verder is het een goede oefening voor de mondspieren, doordat je kind nu van een lepeltje leert te eten. En door tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met oefenhapjes kun je de kans op een voedselovergevoeligheid kleiner maken.

Wat geef je als oefenhapje?

Je kunt vrijwel alle gezonde producten geven, die je zelf ook eet. Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit. Of wat kleine stukjes brood zonder korst (vanaf 7 maanden mét korst), een beetje geprakte aardappel of rijst. Ook een lepeltje fijngemalen vlees of vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. Geschikt fruit om mee te beginnen is banaan, perzik, peer en meloen. De beste groenten om mee te beginnen zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Gaat dit goed? Dan kun je ook fruithapjes en groentehapjes van andere soorten maken.

Wat je beter niet kunt geven

Op deze leeftijd is het overbodig om zoetigheid te geven, zoals een koekje vermengd door het hapje. Baby’s zijn namelijk al aan zoet gewend, want moedermelk en flesvoeding zijn ook zoet. Door weer zoet aan een nieuwe smaak toe te voegen, zal je kindje niet wennen aan de nieuwe losse smaken.
Daarnaast is er een aantal producten dat je beter niet kunt geven, zoals rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Geef ook liever geen rauwe schaal- en schelpdieren, rauwe of voorverpakte gerookte vis, zoals sushi en gerookte zalm. En pas ook op met rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of tiramisu. Uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig.
Geef je kind tot de leeftijd van 1 jaar ook geen honing. Honing kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden!

Eerst één smaak, daarna pas combinaties

Laat je kind eerst wennen aan losse smaken en geef in het begin meerdere dagen achter elkaar dezelfde smaak. Zo leert hij die beter herkennen en waarderen. Als je kind gewend is aan de losse smaken kun je voor de afwisseling smaken gaan combineren. Lekker is dan bijvoorbeeld appel met perzik, aardbei met banaan, kiwi met peer, wortel met pompoen, ontvelde tomaat met courgette en bloemkool met broccoli.

Hoe maak je de oefenhapjes klaar?

De oefenhapjes kun je prakken met een vork. Een blender of staafmixer is dus niet persé nodig. In het begin prak je het hapje heel fijn. Wanneer je het te droog vindt, kun je er wat water of een klontje margarine bijdoen. Als je kind dit allemaal gemakkelijk eet, prak je het iets minder fijn. Wanneer je kind ook dit vlot naar binnen krijgt, kun je het eten gewoon in kleine stukjes snijden.

Vanaf 7 maanden is het goed om brood met korstjes te geven. Zo leert je kindje namelijk kauwen, zelfs als het dan nog geen tanden en kiezen heeft. Je kind zal dan gaan sabbelen met z’n kaken en dat is goed voor de ontwikkeling van zijn mondspieren.

Met wat voor brood, pap, pasta en rijst begin je?

Geef in het begin stukjes lichtbruin brood (je hoeft dus niet met wit brood te beginnen), witte pasta, witte rijst en pap van rijstebloem. Zo kunnen de darmen van je kind rustig wennen aan vezels in de voeding. Gaat dat goed, stap dan geleidelijk over op volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst of pap van volkorenmeel. Deze producten zijn namelijk rijk aan vezels.

En wat geef je te drinken?

Als drinken heeft je baby nog genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Als je flesvoeding geeft, ga je na 6 maanden over op opvolgmelk.

Hoeveel geef je?

Je kunt het beste beginnen met 1 à 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Geef niet te veel, want dit zal de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Je kunt de hoeveelheid dan langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt maaltijden gaat vervangen. Elk kind heeft andere behoeftes, dus harde richtlijnen voor de hoeveelheid zijn niet te geven. Kijk goed naar je kind wat hij of zij prettig vindt en dring het eten vooral niet op.

Op welk moment geef je een oefenhapje?

Het beste moment om de hapjes te geven is direct na een borst- of flesvoeding of tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer: een goed moment om iets nieuws te proeven.

Wat als je baby het steeds uitspuugt?

Spuugt je kindje het hapje uit? Geen punt, het is zelfs heel begrijpelijk. De overgang van melk naar vaste voeding is namelijk nogal wennen. Het heeft een hele andere smaak, een vreemde structuur en de manier van eten is anders (kauwen en slikken). Blijf het gewoon geven, want het is een kwestie van oefenen. Geduld zal uiteindelijk lonen.

In ons volgende artikel, vertellen we je hoe je baby deze eerste hapjes en nieuwe smaken ervaart en laten we je het zelf ondervinden door je een paar proefjes te laten doen. Natuurlijk krijg je dan ook tips hoe je het leren proeven gemakkelijker kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>