Vrouwen die drie keer per week twintig minuten intensief sporten of bewegen tijdens zwangerschap bevorderen de hersenontwikkeling van hun baby’s. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Montreal zondag 10 november jl. op het jaarlijkse congres voor neurowetenschappers in San Diego.
Ze claimen dat er nu voor het eerst het effect van beweging op het babybrein is gemeten bij een testgroep en deze is vergeleken met een controlegroep. De onderzoekers wezen vrouwen die twaalf weken zwanger waren willekeurig toe aan een sportgroep of aan een groep die bij wijze van spreken op de bank bleef zitten.
Vrouwen in de eerste groep moesten ten minste drie keer per week zodanig bewegen, dat ze na twintig minuten even buiten adem waren. De tweede groep zwangeren bewoog niet.
hersenactiviteit
Acht tot twaalf dagen na de bevalling werd de hersenactiviteit van de baby’s gemeten. De onderzoekers plakten 124 elektroden op elk pasgeboren hoofd en wachtten tot het kind op de schoot van zijn moeder in slaap viel. Vervolgens werd gemeten hoe het brein reageerde op nieuwe geluiden, die steeds herhaald werden.
Baby’s wiens moeder gesport had, bleken over een meer volwassen hersenactiviteit te beschikken. Dit duidt er waarschijnlijk op dat hun hersenen zich sneller hebben ontwikkeld.
De onderzoekers denken dat deze voorsprong de rest van hun leven voordeel zou kunnen hebben.
Bron: Nu.nl, 11 november 2013