Gepubliceerd 9 november 2017
Gewoontes zijn persoonlijk aangewende handelingen en vaak weet je niet eens meer dat je ze doet en waarom je ze doet. Ze zijn erin geslopen en tot automatische processen verworden. Veel gewoontes zijn ook nog eens gekoppeld aan een situatie, moment, een gedachte of emotie. Belangrijk dus om ze eens onder de loep te nemen en te kijken of ze bijdragen aan een gezonde leefstijl en of ze je helpen je doel te bereiken.
Koekje bij de koffie
Ga bijvoorbeeld eens voor jezelf na wanneer je op een dag een koekje neemt. Op wat voor momenten is dat? En zijn dat altijd dezelfde momenten? En heb je dan ook écht zin in een koekje? Of is het misschien een gewoonte om een koekje te nemen, zodra je thuis komt of als je iemand anders een koekje ziet eten? Of heb je jouw gewoonte (koekje eten) misschien aan een situatie gekoppeld? Bijvoorbeeld dat je altijd een koekje neemt als je koffie of thee drinkt?
Dan ben je niet de enige, veel mensen eten onbewust een koekje bij een kop koffie, want dat hoort er nu eenmaal bij vinden ze. En vaak krijg je het er ook bij (in de horeca of als je op visite bent), maar bedenk de eerst volgende keer voordat je naar het koekje grijpt of je hier nu écht behoefte aan hebt of dat dit weer één van jouw onbewuste gewoontes is. Nu is een koekje op zijn tijd geen drama. Maar wel als je bijvoorbeeld iedere pauze op je werk koffiedrinkt met een koekje erbij. Dan kan een onschuldige gewoonte, uitmonden in een jaarlijkse gewichtstoename.
Schep je vaak 2x op?
Een ander voorbeeld van een veel voorkomende gewoonte is 2x opscheppen bij de warme maaltijd.
Er is nog een beetje over en het smaakt je heerlijk. Zonde om wat over te laten in de pan, dus schep je nog maar een keer op. Maar bedenk eens of je dit nu een gewoonte van je is (vast en zeker!) of dat je écht nog enorme trek hebt…
Hoe doorbreek je gewoontes?
Om je eigen gewoontes te doorbreken zul je eerst bewust moeten worden van je gewoontes. Hoe doe je dit? Een hulpmiddel is om een gewoontelijst te maken van alles wat je op een dag doet. Loop de afgelopen dag eens door, begin bij het opstaan en ga stap voor stap na wat je hebt gedaan. Welke van je gedragingen komen dagelijks terug? Hoe dragen ze bij aan je gezondheid?
Bedenk een alternatief
Welke van je huidige gewoontes zou je graag veranderen? Kies er 3 en beschrijf zo specifiek mogelijk wat je nu doet en wat je ervoor in de plaats kunt doen. Een voorbeeld: Je drinkt nu veel frisdrank en wilt dit veranderen. Huidige gewoonte: 6 glazen frisdrank per dag. Welk alternatief kun je kiezen in plaats van frisdrank? Alternatief: Ik drink vanaf vandaag 4 glazen water en 2 glazen frisdrank per dag.
Wees reëel
Van 6 glazen frisdrank per dag naar helemaal geen frisdrank meer drinken is natuurlijk het allerbeste, maar misschien niet reëel. De stap zou te groot voor jou kunnen zijn. Bepaal daarom alternatieven die voor jou haalbaar zijn. Die mogen je best een beetje uitdagen, maar moeten wel reëel blijven. Iedere verandering begint tenslotte met een kleine stap. Wat is jouw volgende stap?