Canihua, het kleine zusje van quinoa

Canihua2Gepubliceerd 7 januari 2016
Binnen no-time is quinoa populair geworden, maar er staan alweer andere bijzondere granen te dringen voor een plekje op je bord. Canihua bijvoorbeeld.
Canihua (spreek uit als kaniwa) is familie van quinoa (dat je officieel als kienwa uitspreekt). De korreltjes van canihua zijn nog kleiner dan van quinoa, een babyzusje dus.

Graan voor de Inca’s

Van oorsprong groeit canihua in Zuid-Amerika, met name in Bolivia en Peru. Het is een stoere plant, die tegen droogte en vrieskou kan en die op grote hoogte groeit op de hooglanden in het Andesgebergte. Officieel is het trouwens geen graan, maar een zaad. Maar je eet het net zoals je rijst, couscous of quinoa eet. Bij de Inca’s en Azteken werd al canihua gegeten, dus nieuw is dit graan beslist niet. Er wordt wat minder van geproduceerd dan quinoa, vandaar dat het (nog) wat minder bekend is.

Smaak en toepassingen

Koken met canihua is gemakkelijk. De kooktijd is slechts 15 minuten en je hoeft het voor het koken niet af te spoelen, zoals met quinoa wel wordt geadviseerd. Door de mooie roodbruine kleur is canihua heel decoratief in salades. Maar je kunt het ook gebruiken in soepen, of als bijgerecht bij een stoofschotel. Wat ook veel gedaan wordt: er pap van koken voor het ontbijt, bijvoorbeeld met amandelmelk of kokosmelk en dan mengen met kaneel, vers of gedroogd fruit, noten en wat sesamzaad. De smaak van canihua is lekker nootachtig en een klein beetje zoet. Je kunt het kopen in natuurvoedingswinkels en in webwinkels.

Rijk aan eiwit en ijzer

De voedingswaarde van canihua is heel hoog. Het is rijk aan eiwitten, mineralen en vezels. Het is ook glutenvrij. Sommigen zouden het zelfs nog een superfood kunnen noemen, als die term niet alweer passé zou zijn en die term wat ons betreft ook nooit de lading heeft gedekt. Volgens bronnen op internet bevat canihua zeer veel calcium, zink en ijzer. Een portie zou je zelfs 60 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer leveren. Dit is lastig te checken, want in officiële voedingsmiddelentabellen wordt dit graan niet vermeld. Het lijkt echter wat veel.

Volle granen

Volle granen of levensmiddelen gemaakt van volle granen, bevatten een overvloed aan voedingsstoffen die kunnen helpen bij het verlagen van het risico van vele chronische ziekten. De aanbeveling is om minstens drie porties volkoren granen per dag te eten. Maar zelfs 1 x per dag is beter dan helemaal niet.

De belangrijkste voordelen van het verkrijgen van meer gehele korrels in de voeding zijn:

  • een verzadigd gevoel, waardoor je niet meer eet dan nodig
  • risico op een beroerte verminderd 30-36%
  • diabetes type 2 het risico verminderd 21-30%
  • hart-en vaatziekten risico verminderd 25-28%
  • beter op gewicht blijven
  • verminderd risico astma
  • gezondere halsslagaders
  • vermindering van het risico op inflammatoire ziekten
  • lager risico op colorectale kanker
  • gezondere bloeddruk
  • minder tandvleesontsteking en tandverlies

De term ‘volkoren’ omvat meer dan alleen bruine rijst en zemelen. De hierboven beschreven canihua en quinoa behoren ook tot deze gezonde variant.

Is canihua aan te raden?

Ja, canihua is een aanrader. Het is snel klaar en een puur, onbewerkt product. Het ziet er ook nog eens decoratief uit en is een gezonde variatie op bijvoorbeeld zilvervliesrijst, couscous, volkorenpasta en quinoa. Het enige nadeel is de prijs: die is best pittig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>