Gezondere pasta

Spinaziepasta_250Gepubliceerd 2 november 2017
De pastamaaltijd met spinazie en spekjes staat vast ook wel eens bij jou op tafel. Vooral onder jongeren die (net) op zichzelf wonen, is het een populaire maaltijd, omdat hij lekker simpel te maken is en bovendien ook nog eens snel klaar is. Maar je krijgt een gezondere versie van deze maaltijd door een paar kleine aanpassingen aan te brengen. In het kader van de campagne ‘Dag Oud Hallo Nieuw’ geven we je hier het nieuwe recept met als boodschap ‘Vervang oud door iets gezonds!’

Gezonder alternatief voor bestaand recept

Ingrediënten originele recept: Pasta met spinazie en spekjes
HOOFDGERECHT | 10-20 MIN. | 4 PERSONEN
– 400 gram Fusilli (spiraalpasta)
– 1 pakje magere, gerookte spekblokjes (250 gram)
– 1 bakje roomkaas met kruiden (125 gram)
– 600 gram Spinazie a la crème (deelblokjes)

Voedingswaarde per persoon:
Energie 807 (kcal)
Vet 37,3(g)
Verzadigd vet 16,8 (g)
Eiwit 34,5(g)
Koolhydr. 80,3(g)
Vezels 6,6(g)
Zout 3,9(g)

Ingrediënten aangepast recept: Pasta met spinazie en gebakken kip
HOOFDGERECHT | 10-20 MIN. | 4 PERSONEN
– 400 gram volkorenpasta (bijvoorbeeld volkoren spiraalpasta of volkoren Penne)
– 250 gram kipfilet
– 1 bakje light roomkaas met kruiden (125 gram)
– 600 gram gewone diepvries bladspinazie (deelblokjes)
– 1 ui
– 1 bakje champignons (250 gram)
– 1 eetlepel vloeibaar bak en braadproduct (ongezouten) of olie

Voedingswaarde per persoon:
Energie 538(kcal)
Vet 9,2(g)
Verzadigd vet 2,3(g)
Eiwit 36,3(g)
Koolhydr. 71,5(g)
Vezels 12,1(g)
Zout 0,92(g)

Welke aanpassingen zijn er gedaan en waarom?

– De hoeveelheid vezels is opgehoogd door het vervangen van de witte pasta door volkorenpasta en het toevoegen van extra groente.
– De hoeveelheid groente is opgehoogd naar 200 – 250 gram per persoon door het toevoegen van champignons en ui.
– De hoeveelheid (verzadigd) vet is verminderd door een magerder soort vlees te kiezen, door de á la crème variant spinazie te vervangen en door een light variant van de roomkaas te kiezen.
– De hoeveelheid zout is verlaagd door een minder bewerkte vleessoort te kiezen.

Hoe maak je dit recept?

Kook de pasta gaar. Snijd de kip in stukjes. Kruid ze met een snufje peper en zout. Bak ze in een pan met een klein beetje vloeibaar bak en braadproduct of olie goudbruin. Haal ze daarna uit de pan. Snipper de ui en fruit deze in dezelfde pan aan. Snij de champignons in plakjes en bak deze even mee. Laat ondertussen de diepvriesspinazie ontdooien en uitlekken en voeg hem toe aan het ui/champignonmengsel. Roer dan de kruiden roomkaas er door. Voeg de stukjes kip toe en schep door de spinaziesaus. Schep als laatste de pasta er door of serveer deze apart.

Tip: Nog lekkerder is het om verse spinazie te gebruiken. Reken dan 350 tot 400 gram spinazie per persoon. Verse spinazie slinkt enorm tijdens de bereiding. Je voegt deze in kleine porties toe aan het ui/champignonmengsel tot de spinazie is geslonken.

Bron recept: BGN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>