Gepubliceerd 23 november 2017
In het kader van de campagne ‘Dag Oud, Hallo Nieuw’ hebben we hier weer een recept voor je. Dit keer vervangen we de ovenfrietjes voor een gezondere variant. Hieronder lees je hoe je deze heerlijke aardappeltjes uit de oven maakt. Eet smakelijk!
Ingrediënten originele recept: Ovenfriet
BIJGERECHT | 20 MIN. | 4 PERSONEN
– 600 gram ovenfriet (zak á 600 gram, diepvries)
– 4 eetlepels mayonaise
– 1 theelepel zout
Voedingswaarde per persoon oude recept:
Energie 571 (kcal)
Vet 27,5 (g)
Verzadigd vet 3,2(g)
Eiwit 8,9 (g)
Koolhydr. 69,4 (g)
Vezels 4,8 (g)
Zout 2,8 (g)
Ingrediënten aangepast recept: Rozemarijnaardappeltjes uit de oven
BIJGERECHT | 45 MIN. | 4 PERSONEN
– 600 gram stevige aardappelen, zoals Roseval
– 2 eetlepels halvanaise
– 2 eetlepels magere kwark
– 1 teentjes knoflook
– 1 eetlepel olijfolie
– 4 takjes verse rozemarijn
– Peper en een snufje zout
Voedingswaarde per persoon nieuwe recept:
Energie 206 (kcal)
Vet 6,7 (g)
Verzadigd vet 1,0 (g)
Eiwit 4,0 (g)
Koolhydr. 30,7 (g)
Vezels 3,0 (g)
Zout 0,21 (g)
Welke aanpassingen zijn er gedaan en waarom?
Door de onderstaande aanpassingen heeft dit bijgerecht veel minder calorieën gekregen, het scheelt zelfs meer dan de helft. En de smaak is zeker net zo goed!
De kant-en-klare ovenfrieten zijn vervangen door verse aardappelen. Doordat ovenfrieten al zijn voorgebakken en vaak ook al zijn gezouten en van andere toevoegingen zijn voorzien, zijn ze veel vetter en zouter, dan wanneer je verse aardappelen gebruikt. Daarbij is het zout, dat je na het bakken over de friet strooit, vervangen door verse kruiden, waardoor de totale hoeveelheid zout nog verder is verlaagd.
Door de mayonaise te vervangen door halvanaise en bij de bereiding van het sausje deels gebruik te maken van magere kwark beperk je de hoeveelheid vet van dit bijgerecht nog verder.
Doordat je een teentje knoflook toevoegt krijgt het sausje extra smaak, waardoor het toevoegen van extra zout overbodig wordt.
Hoe maak je dit recept?
Verwarm de oven op 180°C. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Snijd de aardappelen in partjes van ongeveer 3 cm dik (Schillen hoeft niet!). Verdeel de aardappelen over een met bakpapier bedekte bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie en doe er de fijngehakte rozemarijn bij. Bestrooi ze met peper en een snufje zout. Zorg dat je alles een beetje mengt, zodat de olie en kruiden goed over de aardappelpartjes worden verdeeld. Bak de aardappelen in ongeveer 45 minuten goudbruin. Controleer ze regelmatig en draai ze dan ook om. De aardappeltjes zijn op hun lekkerst goudbruin en knapperig van buiten, maar gaar en zacht van binnen.
Terwijl de aardappeltjes in de oven bakken maak je het sausje. Meng de halvanaise met de magere kwark en pers hier een teentje knoflook boven uit. Goed mengen en even in laten trekken.
Tip 1: Het is nog gezonder om de aardappelen met schil te eten. Zo krijg je extra vezels en vitamine C! Daarnaast scheelt het ook nog bereidingstijd.
Tip 2: De rozemarijn kun je ook door verse tijm of paprikapoeder vervangen.
Bron: BGN