De 10 gezondste wintergroenten

boerenkoolGepuliceerd 4 januari 2016
Eindelijk is de winter ingetreden en is het buiten flink koud geworden. Tot grote vreugde van de kinderen ligt hier in het Noorden zelfs sneeuw! Dit koude weer zorgt ervoor, dat we weer zin in winterse maaltijden krijgen, zoals stamppot en erwtensoep. Wist je dat de winter een grote variëteit aan groenten kent en dat deze ook nog eens vrij goedkoop zijn? In dit artikel vind je een handig overzichtje van diverse wintergroenten, hun gezonde effecten en een paar tips wat je ermee kunt doen.

Aardperen

Aardperen bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels, maar nauwelijks kilocalorieën (31 kcal per 100 gram). Aardperen bevorderen de calciumopname door de botten en beschermen zo tegen osteoporose.
Je kunt er lekkere ovenschotels van maken, bijvoorbeeld aardpeer met prei, noten, en broccoli of een ovenschotel met aardpeer, champignons en kaas. Ook kun je aardperen prima wokken met andere groenten.

Bloemkool

De kleine bloemkoolroosjes zijn rijk aan vitamine C en calcium. De mosterdolieverbindingen, die voor de scherpe smaak zorgen, reduceren het kankerrisico.
Wat kan je met bloemkool? Hel erg veel. De oer Hollandse variant van bloemkool is gekookt met aardappelen, jus en een bal gehakt. Maar het is ook heerlijk om bloemkool te verwerken in hartige taart, te stoven met andere groente of te gratineren in de oven.

Boerenkool

Boerenkool is de wintergroente met de meeste vitamines en mineralen en daarom super gezond! Het bevat vooral veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Het bevat per 100 gram 41 kcal en 2,5 gram vezels. Boerenkool geeft veel energie, zorgt voor een goede weerstand, zorgt voor botaanmaak en voorkomt bloedarmoede.
Natuurlijk kennen we de traditionele boerenkool stamppot, maar het is ook super lekker om de boerenkool te roerbakken met een ui en stukjes chorizo en samen met gekookte aardappeltjes of puree te eten.

Koolraap

De koolraap is rijk aan calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium en bevat 12 kcal per 100 gram en is daarmee één van de wintergroenten met de minste calorieën. Het bevat weinig vezels, maar wel veel vitamine C en zorgt daarmee voor een goede weerstand.
Grill de koolraap eens samen met andere wintergroenten, zoals wortel en knolselderij en eet er lekker gebakken aardappeltjes en zelfgemaakte groene pesto bij.

Pastinaken

Pastinaken zitten vol met ijzer, kalium, calcium, foliumzuur en vitamine E, C en B en zorgt daarmee voor een goede weerstand en voldoende energie. Pastinaak bevat ook inuline, een zoete voedingsvezel met een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en de darmflora. Het bevat 69 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels.
Pastinaak kun je natuurlijk koken, stomen, stoven of gratineren, maar je kunt er ook een verrukkelijke pastinaaksoep van maken: Fruit een ui en voeg daar de stukjes pastinaak aan toe, bak kort mee en giet er vervolgens bouillon op. Laat dit een tijd doorkoken en voeg vlak voor het einde wat kookroom light toe. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Prei

Prei bevat provitamine A, vitamine B1, B2, B6, C en E, kalium, natrium, foliumzuur en fosfor. Zwavelverbindingen remmen infecties. Prei bevordert de nieractiviteit en kan zelfs de bloeddruk verlagen. Prei bevat 22 kcal per 100 gram en erg veel vezels.
Prei kun je lekker in een roerbakgerecht verwerken of in een tortilla met aardappelschijfjes, ei en 30+ kaas. Maar je kunt er ook een heerlijk winters stamppotje mee maken met zongedroogde tomaatjes, kipfilet en zachte geitenkaas.

Rode kool

De anthocyanen (paarsrode kleurstoffen) in rode kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Rode kool bevat rauw meer vitamines dan gekookt. Ook zit er volop ijzer in. Rode kool bevat 17 kcal per 100 gram en 2,9 gram vezels en bevat daarnaast veel vitamine C.
Rode kool kun je onder andere lekker roerbakken met appeltjes. Breng op smaak met kaneel en een beetje appelstroop.

Schorseneer

In schorseneer zit kalium, magnesium, calcium en fosfor. Daarnaast is het rijk aan ijzer en voorkomt daarmee bloedarmoede. Deze groente heeft een ontspannende werking en bevordert de nachtrust. Het bevat 81 kcal per 100 gram en is daarmee de meest calorierijke wintergroente, dit komt vooral omdat het in verhouding veel minder water bevat dan andere soorten groente. Het bevat 1,5 gram vezels per 100 gram.
Van schorseneer kun je bijvoorbeeld puree maken en samen met witte vis eten.

Spruitjes

Spruitjes bevatten twee keer zoveel vitamine C als sinaasappelen. Verder is het rijk aan vitamine B1, B2, B6, foliumzuur en selenium. Je krijgt hier veel energie van en het zorgt voor een goede weerstand.
Ze bevatten 26 kcal per 100 gram en 2,6 gram vezels.
Met spruitjes kun je eindeloos variëren in de keuken. Maar een spruitjesstamppot met aardappelpuree, magere spekjes en 30+ kaas is zeker aan te bevelen.

Wortel

De wortel is rijk aan caroteen,vitamine A, vitamine B2 en vitamine C en versterkt daardoor het immuunsysteem en je weerstand. Wortelen bevatten 17 kcal per 100 gram en 2,8 gram vezels.
Kook de wortel zoals je normaal ook doet, maar breng het eens op smaak met een mengsel van een beetje boter en verse bieslook. Het combineert ook lekker met maïs.

Koken van groenten

Door het koken verliest groente wel tot 50 procent van zijn hoeveelheid vitamines. Het is daarom het beste om groente kort te koken in zo min mogelijk water. Maak van het kookvocht je saus, zodat je de vitamines niet met water en al wegspoelt.

We hopen dat je hier inspiratie hebt gekregen voor het bereiden van lekkere winterse maaltijden. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>