Gepubliceerd 19 juni 2015
Wist je dat leeftijd een belangrijke rol blijft spelen in het samenstellen van een gebalanceerd eetpatroon? Net als bij de overgang van baby naar peuter, heeft ons lichaam ook in latere levensfasen behoefte aan andere voedingsstoffen om optimaal te functioneren. Ontdek hier welke voedingsproducten het beste bij welke leeftijd passen.
Twintigers
Het is geen fabel dat gezond eten bij veel twintigers niet meteen bovenaan het lijstje met prioriteiten staat. Junkfood en studenten gaan vaak hand in hand. Maar deze leeftijdsfase is belangrijk om een gezond fundament te leggen voor de komende decennia. Zo blijft de botdichtheid evolueren tot je bijna 30 bent. Om het risico op kwalen als osteoporose te verkleinen, kun je als twintiger het beste voldoende calcium, vitamine K en D nemen. Je vindt ze onder meer in zuivelproducten, groene bladgroenten, zalm en eigeel.
Dertigers
Een carrière, (eventueel) een gezin én een sociaal leven, het wordt al snel hectisch en veeleisend. Tijd om gezonde voedingskeuzes te maken is er dan ook zeker niet altijd. Maak het jezelf gemakkelijker door een paar vaste waarden toe te voegen aan je winkelwagentje: zilvervlies rijst , diepvriesgroentjes, eieren, voorgekookte garnalen en volkoren pasta. Zeker voor vrouwen met een kinderwens is foliumzuur ontzettend belangrijk. Vergeet dan geen spinazie, broccoli en (boeren)kool te verwerken in je eetpatroon.
Veertigers
Wanneer je in de veertig bent vertraagt je metabolisme. Dit werkt dan weer overgewicht in de hand en ook het risico op hartproblemen, suikerziekte en artrose. Probeer daarom snelle koolhydraten te vervangen door kleinere porties van de volkoren alternatieven en eet ook voldoende vezelrijke groenten en fruit. Ze geven je langer een vol gevoel, waardoor je beter aan ongezonde tussendoortjes kan weerstaan. Vrouwen die pre-menopauzale symptomen ondervinden door de dalende oestrogeenproductie kunnen het beste voldoende phyto-oestrogenen nemen door onder meer soja, bonen, lijnzaad en volle granen te eten.
Vijftigers
Wanneer we de vijftig passeren, liggen artrose en pijnlijke gewrichten op de loer. Je verliest niet alleen gewrichtsvloeistof, maar ook je kraakbeen slijt sneller en je ligamenten verkorten en verliezen hun flexibiliteit. Om dit te verzachten kan je kiezen voor voeding die ontstekingsreacties inperkt, zoals vette vis (zalm, makreel, ansjovis, tonijn, haring en sardientjes) en kruiden als kaneel, kurkuma en gember. Vegetariërs kunnen ook altijd grijpen naar GOPO-supplementen, een natuurlijk ontstekingswerend middeltje dat gewonnen wordt uit rozenbottel.
Zestig(plussers)
Op latere leeftijd wordt ons lichaam steeds minder efficiënt in het opnemen van heel wat vitamines en mineralen. Ook het langdurig innemen van medicatie kan hier negatief op inwerken. Tegelijkertijd is de kans groot dat je hongergevoel afneemt, waardoor het des te belangrijker wordt om gezonde voedingskeuzes te nemen, zodat je maximaal kan profiteren van de kleinere porties. Vul de vaste maaltijden ook aan met voedzame tussendoortjes (fruit, groenten, volkoren toast).
Bovenstaande is slechts een korte samenvatting van wat per leeftijdsgroep wordt geadviseerd. Uiteraard gaat de informatie over voeding per leeftijdscategorie veel verder. Mocht je meer willen weten dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
