Eieren koel bewaren doe je het beste in de doos in de koelkast. Waarom moeten eieren koel bewaard worden? Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans.
In onderstaand filmpje laten presentator Eddy Zoëy en dr.ir. Jenneke Heising met behulp van een proefje zien, dat alle eierschalen poreus zijn en daardoor bacteriën kunnen doorlaten. Bij lagere temperaturen groeien bacteriën veel minder hard.
Eieren staan niet koel in supermarkt
En waarom staan de eieren in de supermarkt dan niet koel, zul je je nu afvragen?
Dit is bewust gedaan. Wanneer jij de eieren uit een koeling haalt en ze vervolgens in je boodschappentas doet, treedt er condens op door temperatuurverschil. Condens is vocht en dit zorgt ervoor dat bacteriën sneller het ei binnen kunnen dringen. Doordat eieren in de supermarkt niet worden gekoeld blijven ze droog en minder vatbaar voor bacteriën.
Bron: Voedingscentrum
