Gepubliceerd 9 november 2015
Méér thee en plantaardig eten en minder dierlijke producten op het menu. Deze en nog vele andere adviezen bracht de Gezondheidsraad 4 november uit in de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. De Gezondheidsraad is een adviesorgaan voor de overheid op het gebied van volksgezondheid. Hieronder nog even alle adviezen voor jou op een rij en wat wij nu eigenlijk van deze adviezen vinden.
Wat zijn nu precies de nieuwe richtlijnen?
In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de Raad de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekten systematisch beoordeeld. Op basis hiervan zijn de nieuwe Richtlijnen goede voeding geformuleerd:
• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen
• Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
• Eet wekelijks peulvruchten
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
• Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
• Drink dagelijks drie koppen thee
• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt
Goede adviezen of niet?
Niet al het advies uit de richtlijn is compleet nieuw. We wisten al dat het verstandig is om minder alcohol te drinken en te kiezen voor volkorenproducten. Wat is goed, wat niet? En wat ontbreekt er nog? Opvallend: iedereen is positief over de weergave van de nieuwe richtlijn. Eerst was het gericht op voedingsstoffen zoals koolhydraten en vezels, nu op voedingspatronen en voedingsmiddelen. Het maakt de richtlijn een stuk duidelijker.
Toch hebben wij enkele puntjes van kritiek:
Het is jammer dat in dit advies bruin brood wordt genoemd naast volkoren brood. Bruin brood is geen 100 procent volkoren product, zodoende krijg je met bruin brood maar de helft van de benodigde voedingsstoffen binnen. Bijzonder dat bruin brood genoemd wordt, omdat de Raad daarentegen aangeeft dat je geraffineerde producten moet vervangen voor volkoren producten. Dat spreekt elkaar een beetje tegen.
Tevens is het jammer dat er geen concretere aanbevelingen voor vlees, zuivel en kaas worden gegeven. Nu wordt alleen gesproken over ‘beperkt’ of ‘enkele porties’. Bovendien maken ze geen onderscheid in magere en volle zuivel, terwijl het voor de consument belangrijk is om het verschil te weten voor je gezondheid en welke variant zij dus het beste kiezen.
Ook had de Raad wel iets meer mogen ingaan op de soorten verzadigde vetzuren
Tot slot zijn er nogal onduidelijkheden over de hoeveelheden, want bestaan er ook maximale hoeveelheden voor de voedingsmiddelen? Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om ten minste 15 gram ongezouten noten per dag te consumeren. Dit suggereert een beetje alsof je er ook wel heel veel meer van kunt eten. Maar dit is helemaal niet aan te bevelen. Noten zijn inderdaad heel goed voor je, maar niet te veel! Want sommige noten bevatten ook heel veel verzadigd vet en calorieën, zoals cashewnoten en pinda’s.

Bedankt , het was heel interessant .