Gepubliceerd 24 maart 2016
Wow wat gaat de tijd toch snel. De Paasdagen staan alweer voor de deur! De meeste kinderen zaten vanmorgen op school al aan het Paasontbijt. Zo ook dochterlief, die vanmorgen opgetogen, in pyama (want dat mag vandaag van juf), met twee hard gekookte eieren naar school ging. Eén om te versieren en één om op te eten.
Ben jij ook van plan om een gezellig Paasontbijt te maken waar een eitje niet zal ontbreken? Dan heb ik hier tips voor je hoe je heel eenvoudig een leuk paasei voor de kinderen maakt. En verder nog allerlei informatie over eieren. Zijn ze nu wel of niet gezond, hoe weet je of ze vers zijn en hoe bewaar je ze? En hoe zit het met paasbrood en al die chocolade paashazen en eitjes, hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat lekkers? En tot slot 5 tips hoe je met al deze verleidingen om kunt gaan als je op je lijn moet letten.
Eieren voor kinderen

Dit schattige kuikentje is heel eenvoudig te maken. Kook een ei hard en laat het even schrikken met koud water, zodat je het goed kan pellen. Snij het ei doormidden en haal het eigeel er voorzichtig uit. Voeg aan het eigeel een heel klein beetje halvanaise of yogonaise toe. Om het op smaak te maken kun je een beetje verse peterselie erdoor heen doen. Dit kun je heel erg fijn maken, zodat je het nauwelijks ziet, maar wel proeft. Voor wat oudere kinderen is een beetje peper toevoegen ook een optie. De oogjes maak je met rozijntjes en de neus van een stukje wortel.
Houdt je kind meer van een gewoon gekookt ei? Maak er dan een leuke paashaas van. Heel eenvoudig door oortjes en snorharen uit te knippen en op een gekookt ei te bevestigen. De oogjes die kunnen bewegen maken het natuurlijk helemaal af!
Is een ei gezond?
Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal.
Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdom gebonden oogziektes kunnen tegengaan.
Ze zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink en de vitamines A, B2, B11, B12, E en D.Ze passen dus heel goed in je voeding. Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten.
Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.
Cholesterolgehalte
Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.
Salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Veel salmonellabesmettingen zijn te wijten aan eieren. Toch zijn er in Nederland slechts ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met de salmonellabacterie. Bovendien kun je zelf een besmetting helpen voorkomen door eieren op een goede manier te bewaren en klaar te maken:
- Bewaar eieren in de koelkast
- Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet verder worden verhit (zoals bavarois of zelfgemaakte mayonaise)
- Bak je eieren of kook ze hard (eiwit en eidooier moeten gestold zijn)
ESBL
ESBL is een enzym dat door sommige darmbacteriën (zoals E.coli) wordt gemaakt. Een enzym dus, en geen bacterie. Maar voor het gemak spreken we toch over een ESBL-bacterie. ESBL zorgt ervoor dat antibiotica niet helpen als je ziek wordt. ESBL-bacteriën zijn niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar voor kwetsbare groepen kunnen ze de behandeling van eventuele infecties flink bemoeilijken. Ze komen vooral voor op vlees, zoals varkensvlees, kalfsvlees, maar vooral kippenvlees.
Volgens de laatste stand van zaken is er geen reden om aan te nemen dat deze bacterie binnen in eieren zit. ESBL is wel op eieren aangetroffen, maar wie zich houdt aan de bovenstaande bewaar- en bereidtips, hoeft niet bang te zijn dat hij of zij met ESBL wordt besmet.
Paasbroodjes en snoepgoed
Met Pasen liggen de winkels ook vol met lekkere Paasbroden en allerlei Paassnoepgoed. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat lekkers? Hieronder een overzicht:
Kleine paaseitjes (8 gram/stuk)
Paaseitje witte chocolade – 45 kcal
Paaseitje melkchocolade – 45 kcal
Paaseitje pure chocolade – 40 kcal
Paaseitje gevuld (lichte vulling, likeur) – 37 kcal
Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) – 52 kcal
Grote paaseieren (50 gram/stuk)
Paaseieren witte chocolade – 270 kcal
Paaseieren melkchocolade – 270 kcal
Paaseieren pure chocolade – 260 kcal
Paaseieren gevuld (lichte vulling, likeur) – 232 kcal
Paaseieren gevuld (zware vulling, noot/praline) – 325 kcal
Paasfiguren en diverse
Middelgroot figuur melkchocolade (150 gram) – 800 kcal
Groot figuur melkchocolade (200 gram) – 1100 kcal
Paasbrood
Palmpaashaantjes (50 gram) – 148 kcal
Paasstol (1 snee, 55 gram) – 167 kcal
Eieren
Ei gebakken (1 stuk, 50 gram) – 110 kcal
Ei gekookt (1 stuk, 50 gram) – 75 kcal
Eierdooier gekookt (1 stuk, 15 gram) – 55 kcal
Tips voor als je op je gewicht moet letten
Lekker al die Paas-lekkernijen, maar zeer calorierijk. Als je aan je lijn moet denken dan moet je dus een beetje oppassen met al dit lekkers. Hoe doe je dat?
1. Zorg ervoor dat je gewoon, net als anders, 3 hoofdmaaltijden neemt. Wanneer je een maaltijd overslaat, ben je sneller geneigd om tussendoor veel te snaaien. Voor je het weet heb je 10 chocolade eitjes gesnoept.
2. Spreek tevoren met je zelf af wat je gaat nemen en wat niet. Ben je bijvoorbeeld dol op paasbrood met spijs, neem daar dan lekker een klein stukje van, maar laat de croissant dan staan. Kies voor wat je het allerlekkerst vindt en geniet daar dan ook echt van.
3. Kun je moeilijk verleidingen weerstaan? Maak het jezelf dan niet al te moeilijk door overal schaaltjes met paaseitjes en ander lekkers neer te zetten. Als het niet in het zicht staat, neem je namelijk veel minder!
4. Om in de Paassfeer te komen, hoef je niet alleen maar allemaal lekkere dingen op tafel te toveren. Je kunt een hele vrolijke sfeer aanbrengen door de tafel mooi te versieren met Paastakken, bloemen en leuke Paasaccessoires.
5. Mocht het je nu toch niet gelukt zijn om je een beetje in te houden, dan is het in elk geval te hopen dat je er wél van genoten hebt en niet steeds met een onbevredigend – en schuldgevoel hebt gegeten. Maar nog belangrijker is, om dan niet alle remmen los te gooien, omdat je denkt dat je nu toch alles al verpest hebt. Begin dinsdag na de Pasen gewoon weer met normaal eten en zorg ervoor dat alle lekkers dat is overgebleven van de Pasen je huis uit zijn. Dan kom je niet meer in de verleiding en begin je gewoon weer opnieuw met je gezondere eetpatroon.
Trophé wenst je een Vrolijk Pasen!
