Paasontbijt en Paassnoepgoed
De Paasdagen staan voor de deur. De meeste kinderen zitten vandaag op school al aan een Paasontbijt. En jij bent vast ook van plan om een gezellig Paasontbijt te maken waar een eitje niet zal ontbreken. Maar hoe zit het eigenlijk met eieren. Zijn ze nu wel of niet gezond? En hoe zit het met paasbrood en al die chocolade paashazen en eitjes, hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat lekkers?
Eieren
Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdom gebonden oogziektes kunnen tegengaan.
Bron van eiwitten
Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink en de vitamines A, B2, B11, B12, E en D.
Ze passen dus heel goed in je voeding. Je moet alleen een beetje oppassen dat je er niet teveel van eet aangezien ze rijk zijn aan cholesterol.
Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten.
Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.
Cholesterolgehalte
Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.
Salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Veel salmonellabesmettingen zijn te wijten aan eieren. Toch zijn er in Nederland slechts ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met de salmonellabacterie. Bovendien kun je zelf een besmetting helpen voorkomen door eieren op een goede manier te bewaren en klaar te maken:
- Bewaar eieren in de koelkast
- Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet verder worden verhit (zoals bavarois of zelfgemaakte mayonaise)
- Bak je eieren of kook ze hard (eiwit en eidooier moeten gestold zijn)
ESBL is een enzym dat door sommige darmbacteriën (zoals E.coli) wordt gemaakt. Een enzym dus, en geen bacterie. Maar voor het gemak spreken we toch over een ESBL-bacterie. ESBL zorgt ervoor dat antibiotica niet helpen als je ziek wordt. ESBL-bacteriën zijn niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar voor kwetsbare groepen kunnen ze de behandeling van eventuele infecties flink bemoeilijken. Ze komen vooral voor op vlees, zoals varkensvlees, kalfsvlees, maar vooral kippenvlees.
Volgens de laatste stand van zaken is er geen reden om aan te nemen dat deze bacterie binnen in eieren zit. ESBL is wel op eieren aangetroffen, maar wie zich houdt aan de bovenstaande bewaar- en bereidtips, hoeft niet bang te zijn dat hij of zij met ESBL wordt besmet.
Paasbroodjes en snoepgoed
Met Pasen liggen de winkels ook vol met lekkere Paasbroden en allerlei Paassnoepgoed. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat lekkers? Hieronder een overzicht:
Kleine paaseitjes (8 gram/stuk)
Paaseitje witte chocolade – 45 kcal
Paaseitje melkchocolade – 45 kcal
Paaseitje pure chocolade – 40 kcal
Paaseitje gevuld (lichte vulling, likeur) – 37 kcal
Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) – 52 kcal
Grote paaseieren (50 gram/stuk)
Paaseieren witte chocolade – 270 kcal
Paaseieren melkchocolade – 270 kcal
Paaseieren pure chocolade – 260 kcal
Paaseieren gevuld (lichte vulling, likeur) – 232 kcal
Paaseieren gevuld (zware vulling, noot/praline) – 325 kcal
Paasfiguren en diverse
Middelgroot figuur melkchocolade (150 gram) – 800 kcal
Groot figuur melkchocolade (200 gram) – 1100 kcal
Paasbrood
Palmpaashaantjes (50 gram) – 148 kcal
Paasstol (1 snee, 55 gram) – 167 kcal
Eieren
Ei gebakken (1 stuk, 50 gram) – 110 kcal
Ei gekookt (1 stuk, 50 gram) – 75 kcal
Eierdooier gekookt (1 stuk, 15 gram) – 55 kcal
Lekker, maar zeer calorierijk. Als je aan je lijn moet denken dan moet je dus een beetje oppassen met al dit lekkers.
Trophé wenst je een Vrolijk Pasen!
