Het aspergeseizoen is al een paar weken aan de gang, in Nederland loopt dit van april tot juni. Dan komen ze van de ‘koude grond’. Er zijn in maart ook al asperges verkrijgbaar maar dan wordt de grond (de bedden) kunstmatig verwarmd of ze groeien dan in plastic tunnels. Asperges zijn niet alleen maar lekker, maar ook gezond. Piepende asperges? Ooit van gehoord? Lees hier wat dat betekent.
Het Vitamine Informatie Bureau zette samen met het Nederlands Asperge Centrum 10 feiten over asperges op een rij:
Asperges zijn goed voor het hele lichaam
Asperges bevatten veel vitamines en mineralen. Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.
Asperges zijn vooral rijk aan vitamine E
In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E, een vet oplosbare vitamine, die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van spier- en andere weefsels en de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden, die ontstekingsreacties remmen.
B-vitamines zitten vooral in de kopjes van de asperges
Asperges bulken van de vitamines uit de B-groep. Deze zitten vooral in de kopjes van de asperges.
Asperges leveren veel mineralen
Asperges bevatten kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van het gehalte in de grond bevatten asperges ook selenium.
Asperges passen goed in een zoutarm dieet
Dit omdat asperges zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak hebben en het niet nodig is om zout toe te voegen. Wees dan wel spaarzaam met ham.
Asperges zijn goed voor de nieren
Asperges zijn vocht afdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Asperges kunnen je urine wel een sterke geur geven. Bepaalde stoffen (asparaginezuur) worden in het lichaam namelijk omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen, maar niet iedereen heeft hier last van.
Asperges zijn caloriearm
Asperges bevatten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Je moet bijna een halve kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocola van 75 gram. Tenminste, als je ze niet klaar maakt met roomboter.
Witte, groene en paarse asperges verschillen qua vitamines
Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges groeien boven de grond. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten iets meer vitamine C en provitamine A.
Piepende asperges
Wrijf 2 stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.
Mannelijke asperges zijn populairder dan vrouwelijke
Mannelijke aspergeplanten zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke. Daarom gebruiken kwekers bijna uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt. De langste asperge ooit gestoken was 3,11 meter lang.
Waar koop je asperges?
In de lentemaanden kun je asperges vers bij een boer kopen, maar in de supermarkt kan ook. Wel geldt: hoe verser, hoe meer smaak en meer vitamines de asperges bevatten. Bij de boer kun je ernaar vragen, maar in de supermarkt weet je meestal niet hoe vers ze zijn. Dan kun je het trucje toepassen dat hierboven staat omschreven: wrijf de asperges voorzichtig over elkaar: als je gepiep hoort, dan zijn ze vers. Als ze verpakt zijn in een bakje kun je dat natuurlijk niet doen maar op het etiket kun je wel zien hoe lang ze nog houdbaar zijn.
Houd er bij het kopen wel rekening mee dat je ze (meestal) nog moet schillen. Ongeschild heb je zo’n 250 tot 300 gram nodig per persoon.
Koken
Eenmaal in de keuken, zijn er een paar dingen die je moet weten. Snijd altijd de harde onderkanten van de asperges af en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmesje. Vervolgens kook je ze 8 minuten in een klein laagje water. Door met weinig water te koken en niet te lang, blijven de vitamines en de smaak het beste behouden. Doe ook altijd het deksel op de pan: het water kookt dan sneller, dat is energiezuiniger.
Wat je doet met de asperges als ze gekookt zijn is helemaal aan jou. Au naturel bij aardappels en een stukje vlees, verwerkt in een ovenschotel, met zalm en een eitje, in een soep: de mogelijkheden zijn enorm.
Bewaren
Asperges bewaar je altijd in de koelkast. Als je ze goed verpakt in een vochtige theedoek kun je ze zo’n 7 dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar dan moet je ze van tevoren wel even blancheren (kort koken).
Bron: Nederlands Asperge Centrum
