Gepubliceerd 17 december 2015
Tegenwoordig zijn er veel mensen van mening dat gluten niet goed voor hen zijn. Zij gaan massaal over op producten die glutenvrij zijn. En de fabrikanten die spelen er lekker op in. Soms vermelden ze zelfs op verpakkingen van producten dat het glutenvrij is, terwijl het om een product gaat waar sowieso geen gluten in voorkomen. Het is dus een van de vele hypes die momenteel in ‘voedingsland’ heersen en waar velen onnodig aan meedoen.
Maar voor mensen met coeliakie is het wél een noodzaak om glutenvrij te eten. Zij kunnen er echt niet tegen en krijgen fikse darmproblemen wanneer ze gluten eten. Gluten zijn een mengsel van eiwitten, en komen van nature voor in veel granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Maar ook in een bindmiddelen voor onder andere soepen en sauzen.
Dat gluten o.a. in pizza en pasta zitten, was je waarschijnlijk al wel bekend. Maar wist je dat gluten ook verstopt zitten in sojasaus en kauwgom? Hieronder hebben we een aantal onverwachte bronnen van gluten voor je op een rijtje gezet.
Sojasaus
Zelfs sojasaus bevat tarwe en is dus niet glutenvrij. Omdat het in veel Oosterse recepten onmisbaar is, is het lastig om het helemaal uit je voedingspatroon te bannen. Goed nieuws: er is ook sojasaus te koop zonder gluten! Even opletten dus welke je koopt.
Havermout
Het is even schrikken, maar zelfs havermout kan sporen van gluten bevatten, ondanks dat het van nature glutenvrij is. Haver wordt namelijk meestal in dezelfde fabrieken en molens verwerkt waar ze ook andere granen verwerken. Voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) is het daarom verstandig om glutenvrije havermout te kopen. Dit staat op de verpakking.
Diervoeding
Natuurlijk denken we niet dat je het voer van je huisdier eet. Omdat veel diervoeding wel gluten bevat, is het wel iets om rekening mee te houden. Je wil natuurlijk voorkomen dat het aan je handen komt en je vervolgens toch gluten binnenkrijgt. Gelukkig is er zelfs glutenvrije diervoeding te koop.
Augurken
Of augurken gluten bevatten hangt ervan af hoe ze worden gepekeld. In de pot met augurken zit azijn, wat weer gemaakt is van gerst. Sommige merken gebruiken ook azijn op basis van maïs, waardoor het wel glutenvrij is.
Chips met een smaak
Chips is (meestal) glutenvrij. Wel is het zinvol om op de verpakking te kijken of het geen sporen van gluten bevat. Bij chips met een smaak, zoals barbecue of paprika, is de kans wel groot dat het gluten bevat.
Lippenstift
Dat zelfs make-up gluten kan bevatten zal je vast verbazen. Lippenstift is iets om op te letten, omdat de kans dat je aan je lippen likt en het dus inslikt groot is. Ondanks dat je dan een heel klein beetje gluten binnenkrijgt, kan dit voor sommige mensen net te veel zijn.
Kauwgom
Ook kauwgom is niet helemaal veilig. Sommige kauwgommerken gebruiken speciaal poeder (mét gluten), zodat het kauwgom niet aan het papier vastplakt.
Maïsbrood
Wie geen ‘gewoon’ brood gemaakt van tarwe kan of wil eten, kiest al snel voor maïsbrood. Alleen wordt aan dit brood soms bloem toegevoegd om de textuur te verbeteren. Het etiket checken is dus een must!
Bakken zonder gluten
Wie glutenvrij wil bakken, kan deze meelsoorten gebruiken:
Boekweitmeel: Boekweit is geen meel, maar een zaadje. Het meel hiervan smaakt een beetje nootachtig en is makkelijk om mee te bakken. Geschikt voor het maken van muffins, pannenkoeken of brood. Minder geschikt voor hele zoete recepten.
Quinoameel: Bij veel mensen staat quinoa wel eens op het menu, maar wist dat je ook quinoameel kunt kopen? Lekker in zoete en hartige recepten en het heeft je baksels stevigheid.
Kikkererwtenmeel: Deze bekende gedroogde bonen worden vermalen tot meel, wat ideaal is voor het bakken van pannenkoeken en wraps.
Kokosmeel: Van kokosvlees wordt het vezelrijke kokosmeel gemaakt. Omdat het tijdens het bakken opzwelt, heb je er maar weinig van nodig. Handig voor het maken van onder andere cakes. Kokosmeel smaakt, heel logisch, wel naar kokos. Daar moet je wel van houden!
