Het is bijna Koningsdag en dat betekent dat we ons weer helemaal in het oranje gaan hullen met kleding en make-up.
Maar ook op je bord is oranje een goede keuze. Want meer kleur eten betekent meer variatie in voedingstoffen en dat is gezond! Vandaar een ode aan oranje voeding. En nee, dan bedoelen we natuurlijk niet de oranje kaaschips, lolly, tompouce, etc. ;>)
De werking van oranje voedsel
In India is het een eeuwenoud trucje: hoe meer kleur een maaltijd bevat, hoe aantrekkelijker het wordt en dat is dan weer goed voor je lichaam. Een lekker uitziende maaltijd activeert namelijk de smaakpapillen en dat is goed voor de spijsvertering. Oranje voedsel als mango, wortel, pompoen en eigeel versterkt, kalmeert en bevordert de eetlust.
Ook heeft de wetenschap uitgewezen dat in iedere kleur weer andere vitaminen en mineralen zitten. Zoals we allemaal wel weten, zorgen worteltjes bijvoorbeeld voor goede ogen. Dit komt door het bètacaroteen dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Die zorgt op haar beurt dat we beter in het licht en donker kunnen zien.
Oranje voeding bevat ook veel antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf en daardoor heb je bijvoorbeeld minder kans op kanker. Daarnaast verhoogt het je weerstand en heeft het een positieve invloed op de bloeddruk en op de huid. De stof die wortels, sinaasappels, abrikozen en nectarines oranje kleurt is bètacaroteen. Bèta -caroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A en helpt om beter te zien in het licht en donker.
Abrikozen en nectarines
In abrikozen zit het meeste bètacaroteen van al het fruit. Je kunt ze vers of gedroogd eten, dat maakt voor het gehalte aan bètacaroteen niets uit. Gedroogde abrikozen bevatten ook veel ijzer en zijn goed voor de bloeddruk. Nectarines zijn extra goed voor de ogen. Er zit veel luteïne en ze xanthine in. Deze stoffen beschermen het netvlies tegen de schadelijke werking van zonlicht.
Je weet nu dus wat je te doen staat, niet alleen tijdens Koningsdag, maar altijd: Ruim opscheppen dus, die wortels, abrikozen, papaja, perzik en paprika! Want eten in kleur is lekker, gevarieerd en nodigt uit om te eten. En dat is ook voor de kinderen een vrolijke stimulans om aan hun vitamines te komen. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat kinderen een voorkeur hebben voor veel kleur op hun bord.
Bron: Gezondheidsnet, Trophé
