Gepubliceerd 31 augustus 2016
Veel mensen denken dat druiven stampvol suiker zitten en dat je ze daarom maar beter niet kan eten als je op de lijn moet letten. Is dat terecht? Of valt dat reuze mee?
Herkomst
De druif is een zogenaamde besvrucht die behoort tot de wijnstokfamilie. Hij wordt steeds populairder, in Nederland staat hij inmiddels op nummer 6 van de meest gegeten fruitsoorten. De meeste druiven komen per schip uit warme oorden, zoals Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en de landen rond de Middelandse zee. Daarnaast worden er op kleine schaal in Nederland druiven in kassen geteeld.
Suiker
Veel vezelsIn druiven zit niet zoveel vitamine C, maar ze zijn wel heel rijk aan kalium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het in balans houden van de bloeddruk. In vergelijking tot de andere populaire soorten fruit in Nederland bevatten druiven de meeste voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel en soepele stoelgang.
We weten inmiddels wel dat we minstens 200 gram fruit per dag zouden moeten eten, hierbij is het van belang om af te wisselen tussen de verschillende fruitsoorten. In geen enkele fruitsoort zit alles wat je nodig hebt, maar als je gedurende een week varieert, krijg je alle benodigde voedingstoffen binnen.
Kopen en bewaren
Koop geen druiven met bruine plekjes of bruine takjes, want die zijn al ver heen. Ook druiven met schimmel kun je beter laten staan. Zoek druiven uit die fris ogen en ruiken. Druiven kun je het beste in koelkast bewaren, dan gaan ze tot een week mee. Bewaar je ze op de fruitschaal dan blijven ze maar slechts een paar dagen goed. Je kunt druiven daarnaast invriezen en bevroren of ontdooid alsnog opeten.
Was de druiven voor gebruik en haal de steeltjes eraf. De zoete vruchtjes zijn uit de hand een gezond tussendoortje, maar smaken ook goed in bijvoorbeeld salades. Heb je een druivenplant in de tuin dan heb je misschien ineens trossen vol rijpe druiven. Maak er jam of sap van: daar heb je heel veel druiven voor nodig.
