Borstvoeding geven en werken

borstvoeding

borstvoeding

Gepubliceerd 16 september 2015
Borstvoeding is het gezondst voor jou en jouw kind, vooral als je het minstens zes maanden kunt geven. Maar na een tijdje is jouw bevallingsverlof voorbij en moet je weer aan het werk. Veel moeders worstelen er nog een beetje mee: borstvoeding geven en werken, hoe combineer je dat?
Vaak is kolven de oplossing. Soms is het mogelijk jouw kind zelf te blijven voeden, als bijvoorbeeld de kinderopvang vlakbij jouw werk zit. Om voeden in combinatie met jouw werk mogelijk te maken, heb je allemaal wettelijke rechten.
Of je nu gaat kolven of borstvoeding blijft geven tijdens het werk: informeer van te voren jouw werkgever en collega’s dat je borstvoeding gaat combineren met werk. Dan snappen ze waarom jij je af en toe even terugtrekt of de deur uitgaat. Bovendien moet jouw werkgever op de hoogte zijn van de rechten die je hebt.

Je wettelijk rechten

De wet biedt ook allerlei mogelijkheden om borstvoeding en werk te combineren. Veel kersverse moeders weten dit echter niet. Uit onderzoek blijkt dat ook veel werkgevers dit niet weten. Om die moeders en werkgevers te helpen, is er een wet over borstvoeding en werk opgesteld. Deze wet kort samengevat:

  • De eerste 9 maanden na de bevalling mag je borstvoeding geven of kolven onder werktijd.
  • Je mag zo vaak borstvoeding geven of kolven als nodig is, tot maximaal een kwart van de werktijd.
  • De tijd die je besteedt aan borstvoeding geven of kolven krijg je doorbetaald.
  • De werkgever is verplicht om een afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen. Je kunt dus altijd ergens ongestoord kolven of voeden.

Tips voor het combineren van kolven en werk

Ben je van plan om te kolven? Dan hebben we hier enkele tips voor je:

1: Oefen met kolven
Al tijdens jouw verlof kun je oefenen met kolven. Gebruik jouw ‘oefenmateriaal’ gelijk om jouw kind te leren drinken uit de fles. Laat jouw kind spelenderwijs wennen. Geef bijvoorbeeld een paar slokjes (10 tot 20 milliliter) afgekolfde melk tussen voedingen door. Bijkomend voordeel van vroeg beginnen met kolven: je kunt al voordat je weer gaat werken een voorraad moedermelk opbouwen in de diepvries.

2: Maak het je gemakkelijk tijdens het kolven
Zorg echt dat je een ruimte krijgt waar je rustig kunt kolven. Als je niet ontspannen bent is kolven lastiger. Bespreek met jouw werkgever wanneer en hoe lang je de tijd neemt om te kolven.

3: Neem rust, drink voldoende en leg de baby zo vaak mogelijk aan als je thuis bent
Veel vrouwen ervaren dat de borstvoeding tijdelijk wat terugloopt zodra ze weer gaan werken, dat kan bijvoorbeeld komen, omdat het werk extra energie vraagt. Neem veel rust, drink voldoende en leg de baby zo vaak mogelijk aan als je thuis bent. Dat helpt om de melkproductie op gang te houden. Bij twijfel over jouw melkproductie kun je op het consultatiebureau jouw baby laten wegen of advies vragen aan een lactatiekundige.

Tips voor het combineren van de borst geven en werk

Ben je van plan om de borst te geven? Lees dan deze tips even door:

1: Voed op de kinderopvang of thuis
Regel kinderopvang in de buurt van jouw werk, zodat je jouw kind daar kunt voeden. Of als je dichtbij jouw werk woont: ga naar huis om jouw kind te voeden.

2: Laat jouw kind brengen
Laat jouw partner of oppas jouw kind naar jouw werk brengen om te voeden. Zorg dan dat je op jouw werk een rustige kamer hebt waar je op je gemak de borst kunt geven.

3: Overleg met jouw werkgever over de werktijden
Regel tijdelijk flexibele werktijden voor de voedingen. Of bekijk samen met jouw werkgever of je gedeeltelijk thuis kunt werken.

Lukt het niet?

Als kolven of voeden op het werk niet lukt, dan kun je proberen om borst- en kunstvoeding te combineren. Vraag jouw partner, oppas of kinderopvang om tijdens jouw werktijd flesvoeding te geven. Voor en na werktijd kun je borstvoeding blijven geven. Je geeft dan op jouw vrije dagen overdag ook flesvoeding, eventueel met een extra slokje borst.

Als je deels kunstvoeding gaat geven is er wel een kans dat jouw melkproductie afneemt en dat het geven van borstvoeding lastiger wordt. Het afwisselen van borst- en kunstvoeding lukt over het algemeen beter als je op werkdagen de ochtend- en avondvoedingen met de borst blijft geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>