Gevallen van scheurbuik geconstateerd

vit-cGepubliceerd 5 december 2016
Een tijdje geleden meldde ik ook al nieuws uit Australië, een jongetje van 13 was bijna blind door gebrek aan vitamine A. Dit keer heeft een Australische arts scheurbuik moeten vaststellen bij meerdere patiënten. En dat is best bijzonder. Scheurbuik kwam vooral vroeger voor en dan met name bij zeevaarders, die een langdurig tekort aan vitamine C hadden, waardoor zwellingen en bloedingen ontstonden. Scheurbuik in de 21e eeuw is een opmerkelijke aandoening, zeker als die voorkomt in een ontwikkeld land als Australië. Onbehandelde scheurbuik is op lange termijn dodelijk, maar de behandeling is eenvoudig: vitamine C innemen.

Symptomen

Eén van zijn patiënten kreeg last van bloedend tandvlees, zweren, pijnlijke spieren en loszittende tanden. De oorzaken waren te weinig fruit en kapot gekookte groenten, waardoor haar vitamine C-inname laag was.
De behandelend specialist ontdekte vervolgens nog meer scheurbuikpatiënten in zijn kliniek. Het bleek te gaan om diabetespatiënten die bang waren dat door het eten van vers fruit hun glucoseniveau te hoog zou worden.

Wat is vitamine C precies?

Vitamine C of ascorbinezuur heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.

Hoe krijg je voldoende C binnen?

Ook uit dit bericht blijkt maar weer eens hoeveel invloed voeding op jouw gezondheid heeft. Variatie is hier eigenlijk het toverwoord. Wanneer je voldoende varieert met voeding dan krijg je de benodigde voedingsstoffen binnen.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
Het is oplosbaar in water. Groente met deze vitamine kan daarom het best in weinig water en niet te lang worden gekookt en de stukken moeten niet te klein worden gesneden. Ook is vitamine C gevoelig voor verhitting en zonlicht. Blootstelling aan de lucht van gesneden, gepureerde of uitgeperste producten moet zoveel mogelijk vermeden worden. In een zuur, zoals in sinaasappel(sap), blijft vitamine C relatief goed intact.

Gezondheidseffecten

Te weinig vitamine C
Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. De verschijnselen zijn tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Te veel vitamine C
Een teveel aan vitamine C kan schadelijk zijn, hoewel het overschot wordt uitgeplast. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>