Zelf gezonde popcorn maken

37673747 - little girl and little boy enjoy eating popcorn at home.Gepubliceerd 27 september 2016
Het is alweer een paar weken geleden, dat ik samen met mijn dochter naar de bioscoop ben geweest. De film was super leuk en ik heb genoten van het blije gezichtje van mijn dochter en dat van de andere kinderen om ons heen. Maar wat ik nou zo vreselijk jammer vind, is dat er zoveel gesnoept werd tijdens de film. De hele tijd dat irritante geritsel van zakjes M&M’s, snoep en chips, en dat luidruchtige gerommel in bakken popcorn! En dan heb ik het nog niet eens over al die zoete drankjes en frisdrank die erbij gedronken worden. Daarbij schrik ik ook telkens weer van de enorme hoeveelheden, die kinderen krijgen. De bakken en zakken worden steeds groter en groter en gedachteloos wordt alles leeg gegeten. Sommige kinderen zitten daar in een uur tijd net zoveel te eten, als ze voor een hele dag nodig hebben aan energie. En helaas krijgen ze hiermee geen voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben, alleen maar enorme hoeveelheden suikers en zout!
Mijn tip voor al deze ouders is: leer je kind dat het bezoek aan een bioscoop al een feestje op zich is. Dat het om het uitje en de film gaat en het echt niet pas leuk wordt als ze snoep, chips of popcorn krijgen. Geef je kind liever na de film wat te eten, als je weer thuis bent. Dan kan je hen iets geven waar wél voedingsstoffen in zitten.

Aangezien popcorn nu eenmaal geassocieerd wordt met film kijken en van alle verkrijgbare lekkernijen in de bios de minst slechte keuze is, geef ik jullie hier enkele tips voor hoe je zelf thuis gezondere popcorn kunt maken. De popcorn in de bioscoop bevat namelijk veel zout of suiker. Doe dit lekker samen met je kind. Je zal zien hoe leuk ze dit vinden, dat gepop in de pan klinkt nu eenmaal heel spannend. Zo vermaak je jouw kinderen na de film ook nog, én krijgen ze toch nog iets lekkers te eten!

Popcorn hoeft niet persé zoet of zout te zijn, maar kun je in allerlei smaken maken. Het is daarom niet alleen voor kinderen lekker, maar ook voor jou als je tijdens het tv kijken ‘s avonds zin in iets lekkers hebt.

Zelf popcorn maken

Voor het maken van popcorn heb je nodig:
-gedroogde maïskorrels
-olie (bv zonnebloemolie, olijfolie, koolzaadolie)
-halve theelepel zout (voor de zoute variant)
-een eetlepel poedersuiker (voor de zoete variant)

Zet een grote pan op het vuur en schenk er een dun laagje zonnebloemolie in. Gebruik het liefste een hoge pan, zo heeft het veel ruimte om te ‘poppen’. Zorg dat de hele bodem met olie bedekt is. Laat de olie goed heet worden maar niet walmen. Om te testen of de olie heet genoeg is, kun je een paar korrels in de pan doen. Gaan ze meteen hard rond draaien dan is de olie heet genoeg. Doe een laag gedroogde maïskorrels in de pan en doe het deksel erop. Schud de pan, zodat alle korrels met olie bedekt worden. Je weet dat popcorn klaar is, als je een tijdje niets meer hoort poffen. Doe niet te veel maïskorrels in de pan, want de korrels worden 7 tot 8 keer zo groot. Wil je meer maken, dan doe je dat in porties. Bewaar de overgebleven mais in een afsluitbare zak of bak, anders verliest het vocht en gaat het poppen de volgende keer lastiger.

Poppen
Laat ze rustig poppen en schuif het deksel een beetje schuin op de pan, zodat de stoom kan ontsnappen. Schud de pan nog een keer. Zet het vuur uit als er geen maïskorrels meer poppen. Laat de deksel nog even op de pan, zodat ook de laatste korrels popcorn kunnen worden.

Zout of zoet?
Bestrooi voor een zoute variant de popcorn met een halve theelepel zout en schud de pan nog een goed. Voor zoete popcorn strooi je er een eetlepel poedersuiker over en schud je de pan.

Nog meer smaken

In Parijs is zelfs een popcorn-restaurant geopend waar alleen popcorn op het menu staat. Zoals popcorn met currysmaak of Parmezaanse kaas. Met deze ‘recepten’, al kun je het bijna geen recept noemen, maak je zelf popcorn in exotische smaken. Ook leuk voor kinderfeestjes!

Chili popcorn

Zin in pit? Mix naar smaak chilipoeder, zwarte peper en chili flakes in een bakje. Bak vervolgens de popcorn in een beetje olie en strooi hier de kruiden over. Goed schudden en je pittige popcorn is klaar.

Parmezaanse kaas popcorn

Geef je popcorn een Italiaans tintje door er Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Bak de popcorn in een beetje truffelolie en strooi er een beetje Parmezaanse kaas over zodra het gepopt is. De popcorn is dan nog warm, waardoor de kaas smelt (extra lekker!).

Knoflook/rozemarijn popcorn

Wanneer je zeker weet dat je niet meer de deur uit hoeft, kun je gerust deze knoflook popcorn met rozemarijn maken. De truc is om eerst de knoflook in een beetje olie te bakken en daarna de popcorn toe te voegen. Tot slot strooi je hier nog een beetje rozemarijn over.

Blauwe kaas popcorn

Lekker bij een glas wijn; popcorn met blauwe kaas. Wanneer de popcorn ontpopt is, strooi je er beetje blauwe kaas overheen. Het is wel belangrijk dat de popcorn nog goed heet is, anders smelt het niet genoeg.

Pure chocolade popcorn
Bak de popcorn en verwarm ondertussen pure chocolade (82% cacao) au bain-marie in een pan. Zodra het gesmolten is, druppel je het over de popcorn. Meer tijd? Doop dan de popcorn in de chocolade. Een heel klein beetje zout over het mengsel geeft de popcorn een twist.

Ook lekker, popcorn met:

Kerriepoeder
Pindakaas
Zwarte peper
Witte chocolade
Cheddar
Geroosterde stukjes boerenkool
Indiase kruiden

gezonde snack

Wanneer je popcorn op de juiste manier maakt – zelf en in de pan met een klein beetje olijfolie, kokosolie of koolzaadolie en zonder suiker – is het geen ongezonde snack. Een bakje popcorn (30 gram) met een snufje zout bevat 138 calorieën en veel voedingsvezels. Eén zo’n bakje is dan ook voldoende! Die enorme grote familiebakken zijn écht voor heel veel mensen bedoeld en niet voor één persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>