Hoe je moestuintjes niet meer kunnen mislukken

55154889_sGepubliceerd 31 maart 2017
De lente is begonnen, een mooie tijd om weer aan de slag te gaan met moestuinieren vinden ze bij Albert Heijn. Van maandag 27 maart tot en met 16 april kan je bij deze supermarkt sparen voor moestuintjes. Ik kom zo’n beetje in alle supermarkten waar ze kinderspaaracties hebben, daar zorgen mijn kinderen wel voor ;>), maar de moestuintjes van AH zijn toch wel mijn favoriet. Een actie waar je écht wat aan hebt, want hoe leuk en lekker is het om je eigen groenten te kweken?! Het enige probleem is een beetje dat de plantjes het bij ons tot nu toe eigenlijk nooit gered hebben. De eerste stap lukt nog wel, maar dan…. dan vergeten we ze water te geven of als het tijd voor verpotten is, heb ik geen geschikte pot en blijft het erbij. Resultaat: een armetierig, verpieterd, opgedroogd, zielig hoopje ellende dat in de prullenbak belandt. Maar gelukkig ben ik blijkbaar niet de enige, een hele opluchting! Want dit jaar heeft AH er alles aan gedaan om de klanten te helpen hun moestuintje zo goed mogelijk te laten groeien, van hulp van moestuinexperts tot speciale apps die ervoor zorgen dat je de plantjes niet meer vergeet. Ideaal!!!

Cursus van een moestuinexpert

Nieuw dit jaar zijn bloemenzaden, een Moestuintje-applicatie, korte video’s op Appie Today, een boekje vol tips en hulp van moestuinexperts.
Ook kun je een moestuincursus volgen van een heuse moestuinexpert van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Door het hele land worden er achttien moestuincursussen georganiseerd voor klanten die nog meer wil ontdekken over moestuinieren. Met een mobiele moestuin waarin ze meerdere fases laten zien van de plantjes gaan de experts op toer. Ook geven ze mini-moestuincursussen bij diverse Albert Heijn-winkels.

Bloemen helpen je moestuin

Dit jaar kun je maar liefst twintig verschillende moestuinzaden sparen, waaronder een aantal nieuwe varianten zoals peultjes, dille, cavolo nero (het broertje van de boerenkool) en paksoi.
Maar naast deze nieuwe groenten kun je nu ook de volgende bloemenzaden zaaien: zonnebloem, goudsbloem, juffertje in het groen, phacelia (bijenbrood) en groot kaasjeskruid. Waarom bloemen bij moestuintjes? Bloemen zorgen voor voedsel voor bijen en andere bestuivers en vergroten op die manier de kans op volgroeide kruiden en groenten.

Moestuinplan met tips en reminders

Deksel_Sticker_320x220_V1.inddWat ik al zei, blijkbaar zijn er meer mensen zoals ik die de arme plantjes vergeten. Om nu de kans op een succesvolle oogst te vergroten heeft AH het idee opgevat om aandacht te besteden aan het maken van een moestuinplan. Dit plan bestaat uit het goed combineren van plantjes, want het succes van de oogst wordt mede hierdoor bepaald.

Er is een speciale AH Moestuintje-app ontwikkeld die je tips, reminders en handige weetjes geeft om het maximale uit het moestuintje te halen. Eén klein nadeel van deze app is, dat je geen tijd kunt instellen waarop je de reminder wilt hebben. Zal je net zien dat die reminder komt als je niet thuis bent en ja….dan ben ik het een paar uur later toch echt wel weer vergeten.
Mocht je meer hulp willen, dan kun je op de AH Community terecht met al jouw moestuinvragen aan de moestuinexperts. En dan zijn er nog de zogenaamde ‘tuinhackjes’: korte video’s op Appie Today die moestuinieren makkelijker maken. Met al deze nieuwe handigheidjes zou het dit jaar dan tóch wel moeten lukken, denk ik.Ik ga het in elk geval weer proberen met de kinderen!

Doorkijkbak en bijenhotel

Tot slot zijn er nog allemaal handige hulpmiddelen verkrijgbaar om het kweken en oogsten voor jong en oud succesvol en vooral leuk te maken, bijvoorbeeld de doorkijkbak waarmee je kunt zien hoe de plantjes onder de grond groeien en een bijenhotel, een nestgelegenheid voor bijen.
Superleuk en heel leerzaam voor kinderen!

Veel plezier en succes met je eigen moestuintjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>