Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw

je-wordt-niet-dik-1Gepubliceerd 22 december 2016.
“Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst”, een uitspraak die oh zo waar is. Veel mensen vrezen, dat ze tijdens de feestdagen kilo’s zullen aankomen en in januari hun broek nauwelijks meer dicht krijgen. Niet heel gek natuurlijk om dat te denken, na die uitgebreide kerstdiners, extra glazen alcohol en kerstkransjes die je tussendoor eet. Maar of deze angst nu terecht is? Nee niet helemaal. In een paar dagen tijd kom je echt geen kilo’s aan, als je de andere 51 weken in het jaar gezond eet en voldoende beweegt.

Extra kerstkilo’s

De kilo’s vliegen er pas aan als je over een langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dat is met de feestdagen vaak niet het geval. Dan praat je over misschien twee, hooguit drie dagen. Dan moet je wel héél veel eten, wil je echt kilo’s aankomen. Om 1 kilo zwaarder te worden, moet je namelijk al meer dan 7000 calorieën te veel eten. Hiermee bedoel ik, dat je dus ongeveer 7000 calorieën meer moet eten dan dat je lichaam aan energie verbrandt. Dat is heel veel, als je weet dat een volwassen vrouw gemiddeld genomen 2000 calorieën per dag nodig heeft en een volwassen man zo’n 2500 calorieën.

Toch voelt je broek misschien wel strakker

Het kan wel zijn, dat je je wat opgeblazen en zwaarder voelt na de Kerstdagen en dat je broek toch net even iets strakker zit dan voorheen. Dit is vooral een gevolg van, dat je tijdens deze feestdagen waarschijnlijk meer vet hebt gegeten, meer alcohol hebt gedronken en meer zout hebt binnengekregen. Vooral zout is een boosdoener. Door het zout houdt je lichaam meer vocht vast, waardoor je dus iets zwaarder bent. Dit overtollige vocht verdwijnt vanzelf weer. Al kan het natuurlijk geen kwaad om na de Kerst weer even iets minder te eten, geen alcohol te drinken en wat meer te gaan bewegen. Dan zul je zien dat die broek na een paar dagen weer als gegoten zit.

Dus geen angst meer voor kerstkilo’s?

47797716 - celebrating the christmas eve with familyIn principe is dit niet nodig nee. Uiteindelijk is het Kerstdiner ook maar gewoon een maaltijd. Natuurlijk is het iets vetter en eet je iets meer dan normaal, maar wat is daar mis mee? Het is maar één keer per jaar Kerst en daar moet je dan vooral lekker van genieten. Zoals al gezegd, het gaat hier maar om een paar dagen. Maar….het is dan natuurlijk wél zaak, dat je de rest van het jaar weer oplet wat je eet en hoeveel je eet! Daarbij is het belangrijk, dat je er voor zorgt dat je naast gezonde voeding ook voldoende beweging krijgt. Is dit het geval? Dan zou ik me niet al te druk maken over extra kerstkilo’s.

Tips om de feestdagen fit door te komen

Nu kan het zijn dat jij behoort tot de groep mensen met overgewicht, die nu net lekker op weg is met afvallen en toch echt niet op al dat extra eten zit te wachten. Of dat jij je gewoon niet prettig voelt bij al dit eten en last van je maag krijgt als je vetter eet dan normaal. Dan hebben we hier enkele tips voor jou hoe je fit de feestdagen kunt doorkomen én er lekker van kunt genieten.

Fijne Feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>