Kraanwaterdag

water-drinken-3Gepubliceerd op 22 november 2016
Morgen, woensdag 23 november, is het weer Kraanwaterdag! Nu denk je vast “Wat is Kraanwaterdag nou weer?”.
Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het drinken van kraanwater op school. De bedoeling is, dat er op deelnemende scholen in elk geval één dag per week kraanwater wordt gedronken. Wereldwijd onderzoek toont namelijk aan dat kraanwater drinken gezond is: het is goed voor je hart, brein, stofwisseling, alertheid en het voorkomt hoofdpijn. Kinderen die vaak water drinken letten veel beter op in de klas. En door water (in plaats van zoete drankjes) te drinken, blijven ze ook fitter. De Kraanwaterdag voor basisscholen is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ van drinkwaterbedrijf Vitens, en wordt gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum. Een mooi initiatief, maar wat Trophé betreft zou het nog mooier zijn wanneer er élke dag van de week water op scholen wordt gedronken, in plaats van één dag per week.

Kraanwater past bij een gezonde levensstijl

Kraanwater is gezond en duurzaam. Het drinken van water draagt bij aan een gezonde levensstijl. Ons lichaam heeft water nodig, omdat het allerlei processen voor ons regelt: onze lichaamswarmte, het vervoer van voedingsstoffen naar onze cellen en de afvoer van afvalstoffen. Niet voor niets bestaat ons lichaam voor 65% uit water. Omdat we elke dag ook water verliezen, bijvoorbeeld doordat we zweten, is het belangrijk dit water in ons lichaam aan te vullen. En dat kun je het beste doen door genoeg water te drinken. Het bevat belangrijke mineralen, zoals calcium en helemaal geen calorieën! Het is minstens 400 keer minder belastend voor het milieu dan verpakte dranken. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot een gezondere leefstijl bij schoolkinderen. Water drinken is dan ook gezonder dan het drinken van zoete drankjes.

Patroon doorbreken met een Kraanwaterdag

Kinderen krijgen vaak pakjes met zoete dranken mee naar school, zo blijkt uit onderzoek dat onder 1000 ouders en 100 leerkrachten via Facebook is gehouden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook, dat ouders denken dat hun kinderen op school vaak kraanwater drinken, maar dat dit volgens de leraren juist minder het geval is.
Kinderen lusten in principe gewoon water, maar het wordt lastiger als klasgenootjes wél limonade of sap mee krijgen. Met de invoering van een Kraanwaterdag wordt dit patroon minimaal een dag per week doorbroken en wordt kraanwater gemeengoed op school.

In zoete dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, zit suiker. Dat geeft je energie, maar een teveel ervan zorgt voor het ontstaan van overwicht. Nederlandse kinderen tussen de 7 en 18 jaar krijgen per dag gemiddeld 130 kilocalorieën binnen uit zoete dranken. Dat kun je vergelijken met 6,5 suikerklontjes. Bij jongeren tussen de 10 en 12 ligt het aantal kilocalorieën dat zij binnen krijgen uit zoete dranken zelfs op 400, wat overeen komt met 25 suikerklontjes. Je kunt je voorstellen dat het vervangen van zoete dranken door drinkwater bijdraagt aan een gezonder gewicht.

Hoeveel water moeten kinderen per dag drinken?

Kinderen tussen 1 en 10 jaar hebben elke dag 1,2 liter vocht nodig. Dat komt neer op 6 volle glazen. Tussen de 10 en 17 jaar hebben kinderen 1,7 liter per dag nodig. Dit staat gelijk aan 9 glazen. Het is belangrijk naast de gebruikelijke zuivel zoveel mogelijk vocht aan te bieden dat geen suiker bevat, zoals drinkwater en thee zonder suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>