Gepubliceerd 18 maart 2016
Vandaag is het nationale pannenkoekendag! Op deze dag bakken basisschoolleerlingen in het hele land massaal pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Vandaag is het al de 10e keer dat we dit feest in Nederland vieren. En niet alleen op scholen wordt ijverig gebakken, ook ouders grijpen deze gelegenheid vaak aan om thuis een lekkere stapel pannenkoeken op tafel te toveren. Want ja, welk kind wordt daar nou niet blij van?
Gezonde pannenkoeken
Maar de standaard pannenkoek, zoet en vet met spek en stroop, gemaakt van een kant en klare pannenkoekenmix, is niet echt heel gezond. Gelukkig is het heel gemakkelijk om zelf een lekker en gezond beslag te maken van bijvoorbeeld (volkoren) spelt, (biologische) melk en eieren. Ook voor beleg is er genoeg keus: denk aan vers fruit, zoals gebakken appel met kaneel, banaan. Of maak lekkere hartige pannenkoeken belegd met verse spinazie en een beetje kaas erover. Even gratineren in de oven en smullen maar…Of doe er lekkere groenten op zoals champignons, paprika, bleekselderij en ui.
Om je nog meer op weg te helpen vind je hieronder enkele recepten voor gezonde pannenkoeken.
Speltpannenkoeken
Ingrediënten voor ca.10 stuks
- 250 gram speltmeel (of een combinatie van speltmeel en speltbloem)
- 500 ml (biologische) melk
- 4 (biologische) eieren
- olijfolie of een heel klein klontje boter
- eventueel heel klein snufje zout
Bereiding
1. Doe de spelt in een ruime kom en giet er de helft van de melk bij.
2. Mix het tot een glad beslag, zonder klonten.
3. Mix er 1 voor 1 de eieren doorheen
4. En giet er als laatste de resterende melk bij.
5. Bak de pannenkoeken in een pan op middelhoog vuur.
Lekker met een fruitcocktail van klein gesneden stukjes seizoensfruit en eventueel een beetje ahorn- of agavesiroop er over. Hiervan heb je maar een heel klein beetje nodig om het een zoete smaak te geven.
Recept: Fransesca Kookt
Boekweitpannenkoeken met courgette
Ingrediënten voor circa 6 kleine pannenkoeken
- 100 gram rauwe courgette in blokjes
- 1 ei
- 70 gram boekweit meel
- 30 ml plantaardige melk (bijv. soja of havermelk)
- 1 el agave- of ahornsiroop
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- Snuf kaneel
- Olie om in te bakken
Bereiding
1. Vermaal in je keukenmachine tot een dun beslag: courgette blokjes, ei, plantaardige melk en de siroop. Zorg dat je courgette blokjes echt zo fijn mogelijk zijn gemalen.
2. Voeg nu het boekweit meel en het bakpoeder toe en mix in je keukenmachine tot een homogeen beslag. Als het te dik is, voeg dan nog wat plantaardige melk toe.
3. Verwarm de olie in een koekenpan, zorg dat je pan goed heet is. Maak met een lepel kleine rondjes van het beslag in de pan. Het beslag plakt een beetje, dat klopt. Er passen er zo’n 3 a 4 in één pan.
4. Bak de pannenkoekjes aan één kant, tot je ze gemakkelijk om kunt draaien. Dan nog even de andere kant en klaar zijn ze!
5. Bak op deze manier al het beslag op. Stapel vervolgens de pannenkoekjes op, en giet er nog wat agavesiroop over. Ook lekker met appelstroop.
Recept: I Love Health
Havermout pannenkoeken
Ingrediënten voor 5 stuks
- 35 gram havermout meel (vermaal je normale havermoutvlokken tot meel in een keukenmachine)
- 1 banaan
- Melk of water
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- Klein scheutje (plantaardige) melk – zoals amandel-, soja- of havermelk.
- 1 el honing of agave siroop
- 1 tl kaneel
- Zout
- Olijfolie of eventueel klontje boterIngrediënten fruitsaus
- 100 gram diepvries fruit (Bijv. Doosjevol Zomerfruit van de AH)
- 2 el citroensap
Bereiding
1. Vermaal de havermout in je keukenmachine tot meel.
2. Voeg de banaan toe en vermaal ook. Vervolgens een losgeklopt ei, het bakpoeder, agave siroop, kaneel en zout en mix opnieuw in de keukenmachine.
3. Voeg melk en/of water toe om het beslag iets vloeibaarder te maken. Let op: het hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekenbeslag.
4. Verhit wat olie in een koekenpan en maak 3 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak aan één kant totdat bovenop belletjes ontstaan. Vuur niet te hoog. Draai voorzichtig om met een platte spatel en bak de andere kant.
5. Bak vervolgens al het beslag op deze manier op en stapel de pannenkoekjes op een bordje op.
6. Verwarm het diepvriesfruit in een steelpannetje zachtjes op laag vuur. Voeg wat citroensap toe en roer het fruit voorzichtig tot een soort saus. Laat wel wat fruit heel. Schep dit met een lepel over je stapel havermout pannenkoeken
Recept: Cuisine de Clementine
Glutenvrije quinoa pannenkoekjes
Pannenkoek van quinoa? Ja je leest het goed. Super gezond en ook nog eens heel eenvoudig te maken. Quinoa-meel kun je o.a. bij de Gezondheidswinkel en De Tuinen kopen.
Ingrediënten voor 2 pannenkoeken:
- 2/3 kopje quinoa-meel
- 2/3 kopje water
- 1 ei
- olie
Bereiding
1. Mix alle ingrediënten in een kom met een garde goed door elkaar.
2. Verwarm een koekenpan goed met daarin wat olie.
3. Maak met de helft van het beslag 1 pannenkoek. Halverwege omkeren.
Tip: maak de pannenkoekjes niet te dun. Dan worden ze namelijk een beetje droog. Iets dikker is echt lekkerder.
Met beleg kun je te kust en te keur gaan. Enkele inspiratietips:
- Plakjes banaan met rauwe cacao nibs
- Mix pecannoten, heel klein beetje honing, pure (80%) choco en kaneel
- Dadels met gehakte walnoten
- Aardbeien en/of frambozen met rauwe cacao nibs
- Je kunt met wat kaas ook een hartige pannenkoek maken. Nadat je het beslag in de pan doet strooi je er bijvoorbeeld als wat geraspte kaas over. Probeer verschillende soorten kaas uit om te kijken wat jij het lekkerste vindt.
Recept: I Love Health
Bananen pannenkoek
Slechts 2 ingrediënten zijn nodig voor het beslag: banaan en ei. Deze gezonde pannenkoeken zijn super gezond en ideaal voor kinderen met een ei of melk allergie.
Ingrediënten voor 10 kleine pannenkoekjes (kleine pannenkoekjes kun je beter omdraaien)
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren (M)
- 1 tl bakpoeder (dit is niet persé nodig !)
- Olie of boter
Bereiding
1. Mix de banaan en de eieren fijn en luchtig in een keukenmachine. Je kan de banaan ook met een vork prakken en dan het ei erdoor roeren, maar met een mixer worden ze luchtiger.
2. Voeg het bakpoeder toe en mix het nog even door elkaar.
3. Verhit een beetje olie of eventueel een klontje boter in een pan en bak de bananen pannenkoekjes aan weerszijden bruin.
De bananen pannenkoek is al zoet van zichzelf, door de banaan. Maar je kunt ze eventueel ook met een beetje agave siroop en ander fruit en wat kaneel nog smakelijker maken.
Recept: Uit Pauline’s Keuken
