‘Ouders meer bij gewicht kinderen betrekken’

Op de Voeding Nu discussiegroep op LinkedIn is een discussie gestart naar aanleiding van een onderzoek over overgewicht bij kinderen en de rol van ouders. Uit dat onderzoek blijkt dat er een associatie is tussen huishoudelijke praktijken en het gedrag en zelf-gerapporteerde BMI van kinderen.

Fred Brouns, professor aan de universiteit van Maastricht begon de discussie. Hij stelt dat ouders verantwoordelijk zijn voor het gewicht van hun kinderen, dat ze actiever moeten zijn en hun kinderen daarbij moeten betrekken. Hij vraag zich af waar we nu mee bezig zijn.

Aantal suikerklontjes in energiedrank

Bouns: ‘Onlangs trof ik in een sportkantine een moeder die haar geïrriteerde drie jarige, vastgemaakt in een buggy, een fles energiedrank gaf zodat ze op zou houden met haar gejengel. Haar aandacht ging uit naar haar voetballende zoontje. Toen de fles leeg was en het kind opnieuw begon, volgde er een tweede fles. Op mijn “heeft u enig idee hoeveel suiker-energie daarin zit”?  antwoordde ze : “Dat kind heeft toch energie nodig om te groeien!”. Nadat ik de suiker dan maar eens als klontjeszuil op de bar had gezet was ze verbijsterd. Dát had ze zich nooit gerealiseerd…’

Mindless v. mindful

Bouns lijkt het eens te zijn met de onderzoekers die concludeerden dat een huishoudelijk profiel, dat bestaat uit een actieve familie, de toename van obesitas bij kinderen blijkt tegen te kunnen gaan.

‘De beste ziektepreventie zou wel eens kunnen liggen in het aanleren van gezonde voedingsnormen en waarden, om “mindless” in “mindful” consumeren om te vormen en daarmee te beginnen op jonge leeftijd thuis en op school’, aldus Brouns.

Leermomenten

De Professor zet de volgende leerpunten op een rij:

  • Alhoewel wij in ons leven gemiddeld > 50.000 uren besteden aan eten en drinken (> 55.000.000 Kcal en > 65.000 liter water), hebben wij vaak géén idee meer van waar wij mee bezig zijn.
  • Er staan producten in de schappen die we graag consumeren zonder enig idee te hebben van wat het is.
  • Als die energiedrankjes niet zo mierenzoet zouden zijn, zouden jonge kinderen voor wie ze niet bestemd zijn ze niet zo lekker vinden.
  • Zoet verlicht het lijden. Wie als kind daaraan went blijft dat waarschijnlijk zijn leven lang doen en wordt maand na maand wat ongezonder.
  • Nu onze kinderen denken dat de melk uit de winkel komt, de chocolade van een paarse koe en de lagere schoolklas gemiddeld vele kilo’s zwaarder is dan in mijn tijd, is het de hoogste tijd geworden voor een familiaire en politieke herbezinning.

Bron: Voeding Nu, 26 februari 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>