Welke snack kies jij?

patat met ketchup en mayo 34730173_s gratisGepubliceerd 30 maart 2017
Heb jij af en toe ook zo’n zin in een lekkere snack bij de snackbar of fastfood restaurant? Dan ben je niet de enige. Op zijn tijd kan zo’n vette snack ook helemaal geen kwaad. Maar…als je geregeld toegeeft aan een bezoekje aan de snackbar, dan moet je toch wel een beetje gaan uitkijken. Vette snacks leveren veel calorieën en zout en weinig voedingsstoffen. Hierdoor krijg je snel weer trek en ga je weer eten. Zo krijg je al snel veel meer energie binnen dan dat je verbruikt en kom je aan.

Hieronder geef ik je een overzicht van de meest gekozen snacks, zodat je een beetje een idee krijgt van de hoeveelheden die je binnenkrijgt.
Heb je kinderen waarvan je vermoedt dat ze geregeld hun zakgeld uitgeven in de snackbar tijdens of na schooltijd? Ga dan eens het gesprek met hen aan en wijs hen op de hoeveelheden die ze dan binnenkrijgen en de invloed die dit heeft op hun gezondheid. Hierbij kun je onderstaande schema’s ook goed gebruiken. Maak duidelijke afspraken met hen over hoe vaak zij dit van jou mogen doen en waarom het beter is om het niet vaker te doen.

Wat kies je in de snackbar?

Daar sta je dan in de snackbar. De keuze is enorm, wat zal je eens nemen? Patat, een frikandel, een kaassoufflé of toch maar een broodje hamburger? Je kiest natuurlijk wat je lekker vindt, maar als je toch een beetje op de calorieën en vetten wilt letten, bestudeer dan het schema hieronder eens.
De cijfers gelden per snack (niet per 100 gram).

Snack_overzicht[1], bijgesneden

Sauzen

Als je je keuze hebt gemaakt, kom je alweer voor de volgende keuze te staan. Welke saus wil je erbij? Ook hierin zit een verschil qua vetgehalte en aantal calorieën, zoals je in het schema hieronder kunt zien.

Sauzen-overzicht[1]

Conclusie

Als je alleen naar de hoeveelheid calorieën kijkt, dan zijn de kroket, frikandel en bamischijf de beste keuze. Dit is echter wel zonder een broodje erbij. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. En zoals je ziet is de kapsalon met zijn 1272 kilocalorieën een echte caloriebom, die ik lekker links zou laten liggen.

Wanneer je altijd goed op je voeding let en gezond eet, dan is af en toe een ongezonde snack echt geen probleem. Kies dan ook vooral je favoriet en geniet er lekker van. Maar sta jij geregeld bij de snackbar of een fastfoodketen en heb je vaak de neiging snel even iets tussendoor uit de muur te trekken, dan is het handig om even twee keer na te denken wat je gaat nemen. Houd bovenstaande schema’s dan eens goed in gedachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>