Tekort aan foliumzuur kan effect op kleinkinderen hebben

Extra foliumzuur.

images (3)

Foliumzuur

Als je zwanger bent dien je op te letten wat je beter wel en niet kan eten. Ook is het aan te bevelen om extra foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met de eerste 2 maanden van je zwangerschap. Het slikken van extra foliumzuur (vitamine B11) verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby.  Deze aangeboren aandoeningen noem je ook wel neurale-buisdefecten. De neurale buis is bij een ongeboren kind het begin van het ruggenmerg en van de hersenen.De neurale buis ontstaat al in de derde week na de bevruchting. Als er iets fout gaat bij de aanleg van de neurale buis, ontstaan later in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen: een open ruggetje of een open schedel

Wat zijn neurale-buisdefecten?

Een kind met een open ruggetje is meestal lichamelijk gehandicapt. Het kind kan daarnaast ook een verstandelijke handicap hebben. Een kind met een open schedel heeft slecht ontwikkelde hersenen. Soms heeft het zelfs helemaal geen hersenen. Een baby met open schedel overlijdt meestal kort na de geboorte.

Tekort aan foliumzuur

Wanneer een moeder een tekort aan foliumzuur heeft tijdens haar zwangerschap, kan dit niet alleen effect hebben op haar kind, maar ook op haar kleinkinderen.

Daarmee tonen onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Calgary aan dat een tekort aan foliumzuur leidt tot epi genetische veranderingen die erfelijk zijn.

Bij epi genetica gaat het om het aan- en uitzetten van genen. In dit geval gaat het erom dat een cel voldoende schakelaars (methylgroepen) nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Als een moeder een foliumzuurtekort heeft, kunnen enkele van deze schakelaars bij haar kind ontbreken waardoor afwijkingen, zoals een groeiachterstand, ontwikkelingsvertraging, hartwijking of open ruggetje ontstaan. Bijzonder is dat deze afwijkingen geërfd kunnen worden door volgende generaties.

Gemuteerd gen

In Cell schrijven de onderzoekers deze week dat ze muizen gebruikten die een gemuteerd Mtrr gen hadden. Dit gen is belangrijk om foliumzuur in het lichaam op te nemen.

Als Mtrr bij de moeder gemuteerd is, gebeurt hetzelfde bij haar ongeboren kind als bij een tekort aan foliumzuur. Het verhoogt de kans op een open ruggetje of een hartafwijking.

De onderzoekers vonden dat wanneer de oma of de opa een Mtrr mutatie hadden, ook hun kleinkinderen het risico liepen op afwijkingen. Deze afwijkingen golden zelfs voor hun achterkleinkinderen en hun achterachterkleinkinderen.

Erfelijk

In een ander onderzoek werd het embryo van een kleinkind in een gezonde moedermuis gezet, waarbij geen afwijkingen optraden. Hiermee is aangetoond dat de gevolgen van een tekort aan foliumzuur niet genetisch doorgegeven worden, maar het resultaat zijn van epi genetische veranderingen die erfelijk zijn.

De studie laat echter niet alleen zien dat de gevolgen van een foliumzuurtekort erfelijk zijn. Het betekent ook dat ziektes in het algemeen van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven via epi genetische veranderingen.

Bron: Trophé, Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>