Wat is een bierbuik?

40972636 - obese man with big belly pouring a glass of refreshing beerGepubliceerd 27 februari 2017
Momenteel wordt er in bepaalde delen van ons land volop Carnaval gevierd. Traditioneel gezien duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar in praktijk zie je dat de feesten meestal al op vrijdag beginnen. Dus de échte feestgangers zijn inmiddels al een paar dagen bezig en houden dit tot en met dinsdag, morgen dus, vol.
Carnaval was oorspronkelijk een eetfestijn. Op dinsdag, de dag voor het vasten, werd al het vet wat er nog in huis lag opgemaakt. Tegenwoordig is het vooral een drinkfestijn, waarbij met name de biertjes niet aan te slepen zijn. Lopen al deze Carnavalgangers nu straks met een bierbuik rond? Of zijn dat alleen maar de mannen? En wat is een bierbuik eigenlijk?

Je komt aan als je veel bier drinkt

bron: biernet.nl

bron: biernet.nl

Net zoals het ook bij voeding het geval is, geldt dit ook voor het drinken van bier (en andere dranken): als je veel bier drinkt en deze calorieën niet verbrandt, kom je aan! Het grote verschil tussen voeding en een biertje is, dat je bij het drinken van een biertje minder snel doorhebt dat je veel calorieën binnenkrijgt. Een glas bier kan zo’n 105 tot 208 calorieën bevatten, afhankelijk van het soort bier. Met een paar biertjes zit je dus zomaar op de hoeveelheid calorieën van een avondmaaltijd.

 

Door alcohol krijg je trek in een snack

 Alcohol stimuleert de hypothalamus, een deel in de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor je hongergevoel. Daarnaast zorgt alcohol voor een dip in je bloedsuikerspiegel, waardoor je trek krijgt, met name in vette snacks. Bier en alle andere alcoholische dranken bevatten calorieën en suikers, maar geen nuttige voedingsstoffen, zoals eiwitten en vetten. Daarom worden het ook wel lege calorieën genoemd. Omdat ons lichaam de energie uit alcohol niet op kan slaan, wordt het meteen verbrandt. Het verbranden van alcohol krijgt dus voorrang op het verbranden van vetten en koolhydraten uit onze voeding. Hierdoor worden deze vetten en koolhydraten eerder opgeslagen als vet, met een (bier)buikje als resultaat.

Waarom mannen vooral een bierbuik hebben

Over het algemeen hoopt het vet zich bij mannen vooral op rondom de buik en bij vrouwen rondom de heupen, bovenbenen en armen. Daarom komt een bierbuik iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Hoe een bierbuik eruitziet heeft ook te maken met je houding. De klassieke bierbuik is meestal niet zacht, maar juist hard. Mensen met een bierbuik staan vaak met een holle rug en hun buik vooruit, want dat is de meest comfortabele houding. Net zoals zwangere vrouwen doen. De buikspieren strekken zich hierdoor, waardoor de buik hard lijkt.

Conclusie

Krijg je nu direct na een paar dagen bierdrinken tijdens het Carnaval een bierbuik? Niet wanneer je na deze dagen weer op een gezond eetpatroon overstapt en de alcohol weer even laat staan. Een bierbuik krijg je wanneer je gedurende een langere periode regelmatig meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt en deze calorieën hoeven dus niet persé afkomstig te zijn van bier.
Hoewel het vet eerder bij mannen om de buik gaat zitten, kunnen ook vrouwen heel goed een te dikke buik krijgen.
Moet je er iets aan doen als je een bierbuik hebt? Ja dat is wel aan te raden, het is niet gezond. Buikvet kan ervoor zorgen dat bepaalde organen minder goed gaan werken, waardoor je gezondheid in gevaar komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>